
Hjortgryta med rödvin och timjan

Ingredienser
- 800 g grytkött från hjort som hjortstek, fransyska eller liknande, putsad. Dovhjort eller kronhjort.
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 3 msk smör
- 3 msk rapsolja
- 0,5 liter rödvin, fruktigt och fylligt
- 1 dl tomatpuré
- 3-4 dl vatten
- 1 tsk torkad timjan
- 2 msk socker
- 3 krm salt
- 1,5 krm svart- eller vitpeppar
- 1 msk ljus maizenaredning
Tillagning
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Lägg löken i en stekgryta – gjutjärnsgryta – och tillsätt 1 msk smör och 1 msk olja. Stek löken mjuk på låg värme. Tillsätt vitlök och stek i fem minuter till ungefär.
- Putsa hjortköttet från eventuella hinnor och senor. Skär i kuber eller strimlor.
- Bryn hälften i taget i en msk smör och en msk rapsolja i en stekpanna. Lägg över efterhand med löken i stekgrytan.
- Koka ur stekpannan med någon dl av vattnet. Sila över i stekgrytan.
- Tillsätt rödvin, socker, salt, peppar och timjan samt fyll på med vatten så det täcker köttet.
- Fräs tomatpurén i stekpannan några minuter. Lägg över i grytan och rör om.
- Låt hjortgrytan koka under lock på låg värme. Mört kött kan koka på en halvtimme men segare kött kan ta upp till 1,5-2 timmar. Spä då och då med vatten så att grytan inte kokar torrt.
- Fortsätt koka ner såsen/grytan ca 20 minuter till önskad tjocklek.
- Smaka av med salt, socker, svartpeppar och eventuellt lite mer timjan.
- Servera hjortgrytan med valfria tillbehör. Exempelvis potatis, sallad och svartvinbärsgele.