Hjortgryta med rödvin och timjan

Ingredienser

  • 800 g grytkött från hjort som hjortstek, fransyska eller liknande, putsad. Dovhjort eller kronhjort.
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk smör
  • 3 msk rapsolja
  • 0,5 liter rödvin, fruktigt och fylligt
  • 1 dl tomatpuré
  • 3-4 dl vatten
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk socker
  • 3 krm salt
  • 1,5 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 msk ljus maizenaredning

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Lägg löken i en stekgryta – gjutjärnsgryta – och tillsätt 1 msk smör och 1 msk olja. Stek löken mjuk på låg värme. Tillsätt vitlök och stek i fem minuter till ungefär.
  3. Putsa hjortköttet från eventuella hinnor och senor. Skär i kuber eller strimlor.
  4. Bryn hälften i taget i en msk smör och en msk rapsolja i en stekpanna. Lägg över efterhand med löken i stekgrytan.
  5. Koka ur stekpannan med någon dl av vattnet. Sila över i stekgrytan.
  6. Tillsätt rödvin, socker, salt, peppar och timjan samt fyll på med vatten så det täcker köttet.
  7. Fräs tomatpurén i stekpannan några minuter. Lägg över i grytan och rör om.
  8. Låt hjortgrytan koka under lock på låg värme. Mört kött kan koka på en halvtimme men segare kött kan ta upp till 1,5-2 timmar. Spä då och då med vatten så att grytan inte kokar torrt.
  9. Fortsätt koka ner såsen/grytan ca 20 minuter till önskad tjocklek.
  10. Smaka av med salt, socker, svartpeppar och eventuellt lite mer timjan.
  11. Servera hjortgrytan med valfria tillbehör. Exempelvis potatis, sallad och svartvinbärsgele.