Hamburgerbröd

INGREDIENTS

  • 2,5 dl vatten
  • 0,5 dl mjölk
  • 1/4 pkt jäst
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 40 g smör
  • ca 8,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling av bröden

Smält smöret, vänd ner vatten, mjölk och värm till 37 grader.

Smula ner jästen i vätskan och rör tills den löst sig. Vispa ägget lätt och häll ner med jästen.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt jästvätskan.

Knåda degen i degblandare i cirka 5 minuter eller 10 minuter om du kör för hand.

Täck bunken med plastfolie och jäs till dubbel storlek (ca 1-2 h).

Ta ut degen och dela i 10 bitar (ca 90 g per bulle). Forma till bullar, lägg på en plåt och platta till lätt.

Täck med en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1-2 h).

Vispa upp ett ägg och pensla bröden innan gräddning.

Grädda på 200 grader i cirka 13-15 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Låt bröden svalna något och lägg sedan hamburgerbröden i en plastpåse så blir de riktigt mjuka. Bröden går bra att frysa.