Nötfärsragu med rödvin och vitlök

Denna ragu gör vi alltid storkok av och fryser sen in i mindre portioner för att snabbt kunna ta fram från frysen och äta till lite nykokt pasta! Smidigt när det finns dagar barnen inte gillar middagen då denna pastasås alltid går ner.


ca 1 kg nötfärs
0,5 dl olivolja
200 g sidfläsk
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
4 stjälkar selleri
2 morötter
1 palsternacka
1 dl tomatpuré
4 dl rött vin
3 burkar krossade tomater (á 400 g)
2 köttbuljongtärningar
3 msk torkad oregano
2 msk torkad basilika
1,5 msk torkad timjan

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna morötter och palsternacka. Strimla sellerin. Skär sidfläsket i små tärningar.
  2. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs sidfläsk med lök, vitlök, selleri, palsternacka och morötter några minuter. Tillsätt tomatpuré, oregano, basilika och timjan och låt fräsa med 2 minuter till innan du lägger allt i en gryta.
  3. Stek köttfärsen i stekpannan och krydda med salt och svartpeppar. Lägg den brynta färsen i grytan och tillsätt vin, buljongtärningar, sambal oelek och krossade tomater. Låt puttra under lock ca 45 minuter. Under tiden kan du koka pasta. Smaka av ragun med salt och svartpeppar.
  4. Servera pastan med såsen och rikligt med riven parmesan.