Skål för 2021

BoldData skriver om de största champagneföretagens intäkter i ett pressmeddelande som jag fann mycket intressant!

2021 är nästan här och ingenting markerar ju ett nytt år som ett glas bubblor. Dataspecialisten samlade en lista över de 100 mest framstående champagnehusen i världen.

När du tänker på Champagne tänker du kanske på Moët. Inte så konstigt då Moët Hennessy styr hela Champagne-marknaden. Louis Vuitton Moët Hennessy äger sex ikoniska Champagnemärken inklusive Veuve Clicquot, Moët & Chandon och Dom Pérignon. Moët & Chandon som är det största champagnehuset med 64,7 miljoner sålda flaskor förra året. Priserna börjar på cirka 40 € per flaska. Alla Moët Hennessy-varumärken har tillsammans en årlig intäkt på 2,21 miljarder euro och totalt 2,485 anställda.

Vinnaren tar dock inte allt
Vranken-Pommery Monopole är den näst största Champagnekoncernen med en omsättning på 218,8 miljoner euro. Gruppen äger fem Champagne-varumärken inklusive Vranken, Demoiselle, Charles Lafitte 183, Pommery och Heidsieck & Co. Monopole. Vranken-Pommery Monopole förvaltar 2600 hektar mark (största i Europa), fördelat på fyra vingårdar i Champagne, Provence, Camargue och Douro.
Vranken-Pommery Monopole följs noga av Champagnehusen Nicolas Fouillatte (211,9 miljoner euro) och Lauren Perrier (206,2 miljoner euro). Topp 10 kompletteras av Compagnie Champenoise PH-CS – bättre känd som Piper Heidsieck – med en årlig intäkt på 109,2 miljoner euro. Gosset – det äldsta Champagnehuset – finns bara på plats 33 på listan med en årlig intäkt på 23,7 miljoner euro.

Vad kommer 2021 att medföra?
Champagne är den lyxigaste dryck man väljer när något ska firas. Men eftersom det inte var så mycket att fira 2020 på grund av Covid-19 har försäljningen av Champagne fallit under det senaste året. Uppskattningsvis 100 miljoner flaskor förväntades bli osålda. Vranken-Pommery Monopole rapporterade redan att champagneförsäljningen minskade med 23% under första halvåret 2020 när hotell och restauranger stängdes.

Vi har däremot gått emot trenden och köpt en hel del Champagne detta år för att pigga upp i mörkret och även hittat små som stora saker att fira. Jag har även kikat på en hel del olika Champagneglas och fastnade för dessa snygga från Orrefors att skåla i! Förhoppningsvis blir 2021 ett bättre år för både Champagnen och för oss människor!