Lammytterfilé med rödvinssås, jordärtskockspuré och sotad savoykål

Som jag tidigare berättade så har jag fått möjligheten att jobba tillsammans med fantastiska Welsh Lamb and Beef SE Vi har aldrig tidigare smakat ett så mört lammkött som smälte i munnen! Lammköttet kommer från Wales och är ursprungsmärkt med kvalitetscertifikatet SGB. Lammkött från Wales är unikt och känt över hela världen för sin kvalité och utsökta smak. Under århundraden har lamm gått och betat i Wales kuperade, frodiga landskap. Lammen lever ett fridfullt liv betandes på landets gröna kullar. Gräset är mycket saftigt och näringsrikt!

Lammkött från Wales säljs i utvalda butiker över hela landet.

Här kommer det sista lite mer juliga recept jag skapat åt dem,

Lammytterfilé med rödvinssås, jordärtskockspuré och sotad savoykål

Lammytterfilé

 • 800 g lammytterfilé
 • ½ dl olja
 • 1 dl hackade örter (basilika, oregano, timjan)
 • salt och peppar

Pensla köttet med olja och gnid in örterna. Krydda med salt och peppar. Grilla köttet. Använd en stektermometer. Vänd köttet en gång, plocka sedan av det när innertemperaturen når 58 grader. Rulla in i ett smörpapper och låt vila 10 minuter

Jordärtskockspuré

 • 800 g potatis (mjölig sort)
 • 500 g jordärtskockor
 • 3 dl grädde
 • 50 g smör
 • Salt och peppar

Skala potatis och jordärtskockor. Koka dem klara i 2 olika kastruller (de har olika tillagningstid, tiden beror på hur stora bitar du har). Häll av vattnet och lägg i en stor kastrull. Mixa slätt med stavmixer eller med elvisp. Värm upp grädden och låt smöret smälta i grädden. Häll den varma vätskan över purén tills konsistensen blir som du vill ha den. Smaka av med salt och peppar.

 Sotad Savoykål

 • ½ Savoykålshuvud
 • salt

Skär bort den mörka stjälkdelen på savoykålen, men se till att kålen fortfarande håller ihop. Skär kålen i stora klyftor. Lägg ner försiktigt i kokande lättsaltat vatten och låt koka 2–3 minuter. Häll sedan av vattnet och spola kålen under kallt vatten. Låt kålen rinna av. Hetta upp en stekpanna ordentligt. Stek kålen runt om utan fett, så att den nästan bränns.

Rödvinssås

 • 3 dl rött vin
 • 2 hackade schalottenlök
 • 2 lagerblad
 • 1 kvist timjan
 • Salt och peppar
 • 3 dl kalvfond (hemgjord eller utspädd)
 • 1 msk rödvinsvinäger
 • 1 msk smör

Häll rödvin i en kastrull och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, tillsätt då kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare. Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt man en liten skvätt vinäger. När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör och sen silar av.