
14 dec Lussekatter utan Kesella

Ingredienser
50 g jäst
175 g smör
2påsar saffran à 1/2 g
2 dl socker
5 dl mjölk
0.5 tsk salt
ca 1.5 l vetemjöl
Till pensling och garnering
ägg och russin
Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.Baka ut lussekatter/julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.


No Comments