Grillade lammracks med ugnsbakade rotfrukter och chevrecremé samt Surdegstoast med lamm, kålsallad och saffransaioli

Grillade lammracks med ugnsbakade rotfrukter och chevrecremé samt Surdegstoast med lamm, kålsallad och saffransaioli

Jag har fått möjligheten att jobba tillsammans med fantastiska Welsh Lamb and Beef SE Vi har aldrig tidigare smakat ett så mört lammkött som smälte i munnen! Kanske blir köttet så där fantastiskt saftigt eftersom lammet har levt ett lugnt liv betandes på Wales gröna kullar. Lammköttet kommer från Wales och är ursprungsmärkt med kvalitetscertifikatet SGB. Lammkött från Wales är unikt och känt över hela världen för sin kvalité och utsökta smak. Under århundraden har lamm gått och betat i Wales kuperade, frodiga landskap. Lammkött från Wales säljs i utvalda butiker över hela landet.

Här kommer två recept jag skapat åt dem där deras saftiga, smakrika lammkött från Wales kommer till sin rätt; Grillade lammracks med ugnsbakade rotfrukter och chevrecremé och Surdegstoast med lamm, kålsallad och saffransaioli.

Grillade lammracks med ugnsbakade rotfrukter och chevrecremé

Grillade lammracks

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft och 1 msk citronzest
  • 1/2 kruka färsk hackad rosmarin
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • Salt och peppar

Ta ut lammracksen ur kylen i god tid innan tillagning och låt köttet ligga framme och bli rumstempererat.

Tänd grillen och låt grillen bli riktigt varm. Snitta upp fettkappan på lammracksen med en vass kniv. Häll olivolja och citronsaft i en bunke och riv ner citronzest. Krydda med rosmarin, chiliflakes, salt och peppar.

Gnid in marinaden, men spara lite marinad till pensling under grillningen. Lägg köttet på grillen över direkt värme med köttsidan ned tills den fått en fin färg. Flytta sedan över racksen till indirekt värme och pensla på mer marinad under tiden. Lammracksen är klara när den är rosastekt och innertemperaturen ligger på ca 58 °C
Ta av köttet från grillen och låt vila i ca 5 minuter innan det skärs upp mellan benen.

Ugnsbakade rotfrukter

  • 5 små schalottenlökar
  • 1 lite kålrot
  • 2 morötter
  • 5 små rödbetor
  • hackad persilja
  • 2 salladslökar
  • olja, salt och peppar
  • rotfruktschips

Ugn 225 grader, skala och halvera schalottenlöken, skrubba rödbetor och halvera dem. Skala morötter och kålrot och skär i bitar. Blanda rödbetorna med 1 msk olja, salt och peppar i en egen ugnssäker form. Blanda övriga ingredienser i en egen form, blanda med olja, salt och peppar. Tillaga båda formarna bredvid varandra mitt i ugnen ca 25 min, vänd sen runt och rosta ytterligare 10–15 min. Blanda betorna med övriga rotfrukter, strö över hackad persilja och salladslök. Dekorera med rotfruktschip.

Chevrecreme

  • 100 g chèvreost
  • 2 dl
  • lätt crèmefraiche
  • 1 msk honung

Smula chèvren. Mixa den lätt med crème fraîche och honung. Låt stå kallt tills den ska serveras.

Surdegstoast med lamm, kålsallad och saffransaioli

Lamm

  • 600 g lammytterfilé
  • ½ dl olja
  • 1 dl hackade örter (basilika, oregano, timjan)
  • salt och peppar

Pensla köttet med olja och gnid in örterna.

Krydda med salt och peppar.

Grilla köttet. Använd en stektermometer. Vänd köttet en gång, plocka sedan av det när innertemperaturen når 58 grader. Rulla in i ett smörpapper och låt vila 10 minuter

Kålsallad

  • 150 g svartkål
  • 100 g rödkål
  • 1 dl valnötter
  • smör
  • salt
  • sirap (ca 1 msk)

Skär svartkålen till mindre bitar och strimla rödkålen fint med osthyvel. Smält smör i en stekpanna och lägg ner kålen. Stek tills kålen mjuknat och smaka sedan av med salt och lite sirap.

Grovhacka nötterna och rosta dem sedan i en torr panna tills de fått färg. Blanda samman med kålen.

Saffransaioli

  • 1 ägg
  • 2 dl olja med neutral smak
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 saffran
  • salt och nymalen vitpeppar

Mät upp alla ingredienser i en hög skål (typ en sådan som hör till mixerstavar). Se till att alla ingredienser håller samma temperatur så att aiolin inte spricker.

Kör ihop allt några sekunder med mixerstaven.

Smaka av med salt och peppar

Surdegsbröd 4–6 skivor

Riven parmesanost

Stek bröden med olivolja i het panna. Montera ihop toasten med kålsalladen underst, sen

lammytterfilén tunt skivad. Toppa med ärtskott och riven parmesan.

 

 

 

 

 

nette
info@kardemummagumman.se
No Comments

Post A Comment