08 dec Saffransgifflar med vitchoklad
Grymt recept på smarriga gifflar! Jag använder manitoba cream som mjöl, kan rekommendera det om ni vill ha otrolig jäskraft och saftiga bullar!
Ingredienser till 32 stycken gifflar
- 1g saffran + 1 msk socker (jag använde 0.5 g + blandat i lite rom)
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 dl ljus sirap
- 50 g jäst
- 1 tsk salt
- 13-14 dl vetemjöl
- 200 g vit choklad
Pensling:
- 50 g smält smör
- 2 dl socker
Gör så här:
- Mortla saffran med sockret.
- Smält smöret, tillsätt saffran, mjölk och sirap och ljumma upp det till ca 30 grader.
- Smula jästen i en bunke, häll över degvätskan och blanda väl.
- Tillsätt salt nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Degen ska precis lossna från kanten, då är den som bäst och bullarna blir inte torra.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30-45 minuter
- Dela degen i fyra bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tjocka på ett mjölat bakbord. Dela rundlarna i åtta trekantiga bitar. Tänk pizza slice.
- Lägg en bit vit choklad på den breda sidan och rulla ihop de trekantiga bitarna från den breda sidan mot spetsen. Böj rullarna något och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Baka mitt i 7-8 minuter.
- Låt gifflarna svalna på galler under duk, pensla sedan med smält smör och strö socker ovanpå
No Comments