Husets Skaldjurssoppa med smak av vin och sambal oelek

Husets Skaldjurssoppa med smak av vin och sambal oelek

Ett bra sätt är att laga den här soppan nästan färdig en dag i förväg och låta soppans bas “mogna”. Den vinner mycket i smak då. Sedan värms den och fisk/skaldjur läggs i.

image

  • 2 gula lökar (finstrimlade)
  • lite olja eller smör
  • 3 tsk oregano + mejram
  • 1 stor fänkål
  • 2 små zucchini
  • 1 liten aubergine
  • 2 burkar hela (inte krossade) tomater
  • ca 1 liter vatten
  • 3 fiskbuljongtärningar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 tsk sambal oelek
  • salt & peppar

SENARE:

  • 400 fiskfilè (ta gärna olika fisksorter, t. ex.  rödtunga, lax, torsk)
  • 1 kuvert saffran
  • 1 nät musslor
  • 1 burk färska räkor
  • hackad persilja

Strimla löken tunt. Fräs sakta i en stor kastrull i lite olja/ smör och smula över oregano och mejram.  Skölj, ansa och skiva fänkålen och låt fräsa med. Skiva aubergine och zucchinin i halvmånar och lägg ner i kastrullen, låt fräsa några minuter. Häll över vattnet, sambal oelek,  tomaterna och smula ner buljongtärningarna. Koka under lock i ca 20 minuter. Pressa ner vitök, saffran och häll på vitt vin och låt koka ytterligare 15 min. HIT kan soppan förberedas.

Lägg i den tinade fisken, delad i ca 3 cm stora bitar. Lägg i de tvättade musslorna och låt sjuda i ca 4-5 min. (Musslor: Tina frysta musslor. Färska musslor skall skrapas och musslor som inte sluter sitt skal när du knackar på dem måste kasseras) Smaka av soppan och rör ner persiljan. Lägg i de skalade räkorna sist precis innan servering! Servera med bröd och aioli.

 

image

image

image

 

nette
info@kardemummagumman.se
No Comments

Post A Comment