Provsmakning av Welshlamb på Restaurangakademien

I onsdags fick vi smaka på lamm gjort på grekiskt, etiopiskt, mongoliskt och indiskt vis hos Restaurangakademien.

Welsh lamb bjöd in oss för att prova på dessa fyra rätter, lagade på lamm från Wales. Vi började kvällen med att få information om welshlamb och sippa på lite champagne!Lamm från Welsh lamb har en såkallad PGI- märking,

EU har som mål att bevara och marknadsföra speciella och unika livsmedel som har karaktär, som är omsorgsfullt producerade och som har en tydlig koppling till det landet de kommer ifrån. Så när du ser en produkt med PGI-märkning kan du alltså vara trygg i att just det lammet är uppfött i Wales.

Du kan också vara säker på att lammköttet har förbereds i godkända slakthus och att varje enskilt djur är helt spårbart.

Sen började provsmakningen där vi slutligen skulle utse en vinnare!

Vinnaren blev Lammfile på mongoliskt vis med vårlök, sherry, soya och sesamfrön.

image

Recept på detta Lamm på mongoliskt vis

INGREDIENSER:

  • 40 ml olja
  • 500 g lammfiléer, skuren i tunna strimlor
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 4 vårlökar
  • 40 ml sojasås
  • 80 ml torr sherry
  • 40 ml sweet chilisås
  • 2 tsk rostade sesamfrön
  • 1 dl böngroddar
 

GÖR SÅ HÄR:

1. Hetta upp en wokpanna och tillsätt hälften av oljan. Ringla runt oljan så det täcker hela woken.
2. Stek lammet i 3 minuter.
3. Ta upp lammet ur woken.
4. Värm upp woken igen och tillsätt den andra hälften av oljan.
5. Tillsätt vitlök och vårlök, stek i 2 minuter, ta ur och lägg åt sidan.
6. Häll i soja, sweet chili och sherry i woken. Koka upp.
7. Sänk värmen och sjud i 34 minuter eller tills såsen har tjocknat lite.
8. Lägg i köttet och löken i såsen, rör om. Toppa med rostade sesamfrön.
9. Klart att servera!

Tvåan: Indisk lammcurry med ett kryddigt ris med mandel och russin.

image

INGREDIENSER (6 PERS):

  • Ca 750 g benfritt lamm, trimmat från fett och skuret bitar
  • 60 ml vegetabilisk olja
  • 2 lagerblad
  • 1 svart kardemummakapsel
  • 1 kanelstång
  • 10 pepparkorn
  • 4 hela kryddnejlikor
  • 1 1/2 stora lökar, finhackade
  • 1 msk färsk ingefärspasta
  • 2 tsk hackad vitlök
  • 1 grön chilipeppar, hackad (tillval)
  • Salt
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk koriander pulver
  • 1 tsk cayennepeppar (tillval)
  • 1 1/2 tsk garam masala
  • 2 dl tärnade tomater
  • 7 cl vanlig yoghurt
  • 2 msk hackade färska korianderblad

GÖR SÅ HÄR:

1. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Lägg i lagerblad, kardemumma, kanel, pepparkorn och kryddnejlika.
2. När lagerbladen börjar fräsa och det börjar dofta, tillsätt lök och fräs tills den är gyllenbrun. Ca 12-15 minuter, rör om ofta.
3. Rör i ingefärspasta, vitlök, chilipeppar och lamm.
4. Salta lammet en aning och fortsätt tillagningen. Rör om då och då under tillagningen, i cirka 20 minuter eller mer. Tillsätt vatten om det behövs (så att köttet inte fastnar).
5. Lägg i gurkmeja, korianderpulver, cayenne, och garam masala, rör om i ca 5 minuter, tillsätt 2 matskedar vatten.
6. Lägg i de tärnade tomaterna och koka i 5 minuter, rör om ofta.
7. Häll i ca 9 dl vatten och låt sjuda i 15 minuter, eller tills köttet blir mört.
8. Sänk värmen.
9. Vispa yoghurt med en gaffel och häll i långsamt i grytan. Koka sedan tills köttet är färdigt och såsen är lagom tjock.
10. Garnera med korianderblad.
11. Servera med kokt basmatiris, eller varma indiska Naanbröd.

 

Tomatbräserat lamm på grekiskt vis

image

INGREDIENSER (6-8 PERS)

  •  Ca 2,5 kilo lammlägg, skuren i 7-10 cm bitar
  • Nymalen svartpeppar
  • 3 matskedar grekisk olivolja
  • 1 medelstor gul lök, finhackad
  • 2 medelstora vitlöksklyftor, hackade
  • 2 tsk torkad oregano
  • 3/4 tsk mald kanel
  • 1/2 tsk havssalt, plus mer för smaksättning av lammet
  • 2 msk tomatpuré
  • Ca 2,5 dl torrt rött vin
  • Ca 5 dl krossade tomater
  • Ca 5,5 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 msk majsstärkelse

GÖR SÅ HÄR:

1. Salta och peppra lammet generöst. Ställ åt sidan.
2. Häll oljan i en stor gryta och stek lammet på medelvärme. Gör det i omgångar (så att det inte blir för trångt och börjar koka) tills alla bitar är brynta runt om. Ca 5 minuter per omgång. Lägg de brynta bitarna i en skål eller en form.
3. Sänk till medium värme. Tillsätt lök, vitlök, oregano, kanel, och salt i grytan och stek under omrörning tills löken är mjuk och doftar gott. Ca 5 minuter. Tillsätt sedan tomatpuré och låt den koka ihop med löken i ca 2 minuter. Smaka gärna av så du har möjlighet att justera kryddningen. Rör i vin och koka ner till hälften, cirka 4 minuter. Rör i tomatsåsen, vatten, och lagerblad. Nu ska lammet i grytan. Koka upp och sänk sedan värmen tills det sjuder. På med lock och låt sjuda i en timme. Använd ett gripredskap och lyft då och då upp lammbitar från botten och fortsätt sjuda tills köttet släpper från benet. Det tar ca 1 timma eller mer.
4. Lägg lammet på ett serveringsfat och täck med folie. Håll det varmt tills det är dags att servera.
5. Såsen från grytan silar du genom en finmaskig sil i en medelstor skål. Glöm inte att skumma av fettet från ytan. När du är klar har du ca 9 dl vätska. I med vätskan i grytan igen och låt sjuda på medelvärme. Rör ihop de sex matskedarna vatten med majsstärkelse och red såsen. Låt såsen sjuda tills den har tjocknat, cirka 1 minut.
6. Servera med en klick grekisk yoghurt eller färsk pasta.

Min personliga favorit: Etiopisk sambossa med myntasås.

image

INGREDIENSER:

• 48 wonton wrappers
Fyllning:
  •  1 dl rödlök, finhackad
  • 0,5 kilo mager lammfärs
  • 1/2 tsk ingefära, hackad
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk vitlök, hackad
  • 1/2 tsk cayenne
  • Salt
  • 1/2 tsk kanel
  • 4 kvistar färsk koriander, hackad
  • 3 kvistar mynta, hackad
  • 5 dl vatten
 

GÖR SÅ HÄR:

1. Blanda alla ingredienserna till fyllningen i en rejäl stekpanna.
2. Koka upp och rör om så att det tillagas jämnt.
3. Sänk värmen till medium och låt blandningen sjuda.
4. Nu har du chansen att rätta till kryddningen om du vill.
5. När vattnet börjar sjuda bort, rör ofta för att förhindra att blandning fastnar, särskilt i slutet.
6. Fortsätt koka tills all vätska avdunstat.
7. Om köttfärsen släpper ifrån sig fett, passa på att hälla av det nu.
8. Låt blandningen svalna något innan det är dags att använda den som fyllning.
9. Fyll wonton wrappers med 12 tsk fyllning. Fukta och tryck ihop kanterna och forma trianglar.
10. Stek Sambossas, flera på en gång, tills de är gyllenbruna på båda sidor. Placera de färdiga Sambossas på hushållspapper för att bli av med överflödig olja. Servera varm eller kall, med eller utan chutney.
image

image



1 thought on “Provsmakning av Welshlamb på Restaurangakademien”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *