Fransk potatisgratäng och vinprovning

Vinproffs med Rioja fortsätter och denna gång skulle vi kombinera vinet Baron de Ley med passande mat!  Tipset var något vegetariskt och gärna med svamp till!
Jag gjorde dock helstekt nötytterfilé med fransk potatisgratäng, vitlöksfrästa champinjoner och rödvinssås! Vi tyckte alla att smaken kombinerades bra med vinet!

image

image

Ingredienser:

  • 800 gram potatis (ca 12 stycken medelstora potatisar)
  • 2 msk smör till formen
  • 1 solo vitlök
  • ½ purjolök
  • ca 3 dl vispgrädde
  • ca3 dl mjölk, röd standard
  • Svartpeppar & salt
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor (matberedare eller mandolin går snabbast).
  4. Nu kan du göra på två vis: Snabbast är att koka upp mjölk, grädde, salt, peppar purjolök fint strimlad och pressad vitlök i en kastrull och hälla över potatisskivorna som du lagt i en form smord med smör. Då gräddar du klart potatisgratängen på ungefär 35 minuter i ugnen.
  5. Annars blandar du grädde, mjölk, salt, peppar, osten och pressad vitlök i en skål, varvar potatis, strimlad purjolök och gräddblandningen i en ugnsfastform.
  6. Sätt in formen i ugnen i 45 minuter.
  7. Ta ev. ut potatisgratängen och strö över lite mer ost tio minuter innan gratängen är klar!

image

image