Lussebullar med fyllning
Detta recept kommer från Frida Skattberg och är alldeles MAGISKT! Ni måste testa dessa. Världens godaste Lussekatter.
Lussebullar med fyllning, 35 st:
Fyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
1 dl vaniljsocker
Bulldeg:
500 g kall standardmjölk
50 g färsk jäst
1 g saffran
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1100 g vetemjöl (ca. 18 dl)
200 g rumsvarmt smör
0.5 tsk salt
Pensling:
130 g smör
2 dl strösocker
Gör så här:
- Fyllning: Rör ihop samtliga ingredienser till en krämig fyllning, låt stå.
- Bulldeg: Lös jästen i mjölken, gärna i en skål till din assistent. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Låt maskinen gå på låg hastighet i 20 minuter. Du kan också knåda för hand, gärna lika länge.
- Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk och kavla ut den till en stor rektangel.
- Bred på fyllningen och vik degen i ett treslag.
- Skär ca. 2 cm breda remsor av degen och rulla ihop dem så som du rullar lussebullar.
- Lägg på plåtar och låt jäsa till dubbel storlek, i ca. 2 timmar i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 225°c över/undervärme och grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 8-10 minuter, tills de är gyllene i färgen.
- Tag ut ur ugnen och låt svalna en aning innan du penslar dem med smält smör och doppar dem i strösocker.
- Låt sedan svalna helt på avsvalningsgaller.