Lussebullar med fyllning

Detta recept kommer från Frida Skattberg och är alldeles MAGISKT! Ni måste testa dessa. Världens godaste Lussekatter.

Lussebullar med fyllning, 35 st:

Fyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
1 dl vaniljsocker

Bulldeg:
500 g kall standardmjölk
50 g färsk jäst
1 g saffran
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1100 g vetemjöl (ca. 18 dl)
200 g rumsvarmt smör
0.5 tsk salt

Pensling:
130 g smör
2 dl strösocker

Gör så här:

  1. Fyllning: Rör ihop samtliga ingredienser till en krämig fyllning, låt stå.
  2. Bulldeg: Lös jästen i mjölken, gärna i en skål till din assistent. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Låt maskinen gå på låg hastighet i 20 minuter. Du kan också knåda för hand, gärna lika länge.
  3. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk och kavla ut den till en stor rektangel.
  4. Bred på fyllningen och vik degen i ett treslag.
  5. Skär ca. 2 cm breda remsor av degen och rulla ihop dem så som du rullar lussebullar.
  6. Lägg på plåtar och låt jäsa till dubbel storlek, i ca. 2 timmar i rumstemperatur.
  7. Sätt ugnen på 225°c över/undervärme och grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 8-10 minuter, tills de är gyllene i färgen.
  8. Tag ut ur ugnen och låt svalna en aning innan du penslar dem med smält smör och doppar dem i strösocker.
  9. Låt sedan svalna helt på avsvalningsgaller.