Stor hälsokontroll

I betalt samarbete med medisera.se

När gjorde du en hälsokontroll sist? Jag har haft hypotyreos under många år och har sen ett par år tillbaka bytt ut levaxin mot det licensierade preparatet Armour thyroid. Eller ”bytt ut” var att förenkla det hela, det var en väldigt omfattande process och inte självklart att man skulle få. Vården för oss med sköldkörtelsjukdomar är inte den bästa i Sverige tyvärr, och okunskapen är stor!

Jag har i samarbete med Medisera.se fått tillfälle att ta en stor hälsokontroll vilket jag är oerhört tacksam för då läkarna oftast beställer enbart TSH som prov. Jag behöver veta mer för att se hur kroppen mår på insidan!

Hälsokontroll Stor kan jag rekomendera om du önskar göra en mer omfattande hälsokontroll där man kartlägger och analyserar blodvärden, för kvinnor ingår även fritt T3, vilket läkarna ofta missar att testa samt även vitamin B9 (folat). För män ingår PSA och testosteron. Genom att få mer kunskap om sina blodvärden kan man undersöka om man är i riskzonen för vissa sjukdomar och förhoppningsvis hinna göra något åt det innan det är för sent.

I hälsokontollen ingick att testa 35 stycken olika värden, bland annat som kunde indikera på diabetes, hjärtsjukdomar, bristande njur och leverfunktion, vitamin eller mineralbrist, sköldkörtelrubbningar, sjukdomar i prostatan, testosteronnivåerna samt om man har någon pågående inflammation.

Jag lämnade mitt prov i Stockholm när vi var där, blodprovstagning kan ske på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)

    Varför ska du beställa en stor hälsokontroll?

    Det finns en stor risk att man på lång sikt kan drabbas av till exempel hjärtinfarkt, diabetes och stroke. Sjukdomar som beror på livsstilsfaktorer såsom motion, rökning och kost. Om man kartlägger sina blodvärden kan man också bilda sig en uppfattning om hur sina värden ser ut och få veta om man befinner dig i riskzonen för sjukdom eller lider av brist på ex. vitaminer eller mineraler.

    Det var väldigt enkelt att lämna prov på det labb jag valt, provsvar med läkarens utlåtande kom efter 4 dagar. Svaret visade lite förhöjt TSH, vilket jag anade. Men resten var inom referens. Så skönt! Skulle något vara gravt avvikande skulle en läkare ringa upp!

    Jag kommer anlita Medisera igen när jag känner att jag vill ha en ordentlig genomgång av prosvar nästa gång.