
Pizzadeg Tipo 00

Recept på 4 stycken degbollar
- 700g Ramlösa Kvarn Tipo ”00” Vårvetemjöl
- 4 g färsk jäst
- 370 g vatten
- 15 g salt
- 15 g Jungfru olivolja
- 1. Lägg Tipo ”00” Vårvetemjöl och jäst i en assistent med degkrok.
- 2. Häll långsamt ner vattnet i mjölet. (mjölet skall absorbera så mycket vatten som möjligt, vilket ger krispigare kanter). Blanda på lägsta hastighet i 5 minuter.
- 3. Efter 5 min, blanda i saltet och fortsätt köra på lägsta hastighet i ca 5 minuter.
- 4. Häll i olivoljan och dubbla hastigheten på köksassistenten. Kör i denna hastighet i ytterligare 5 minuter. Total tid 15 minuter.
- 5. Lägg upp degen på bakbord, gnid in degen med olivolja så den inte torkar. Låt vila i 20 min i normal rumstemperatur.
- 6. Dela därefter upp degen i fyra bitar och rulla dem.
- 7. Skall pizzan ätas samma dag behöver de jäsa i 4-5 timmar i rumstemperatur. Annars, låt dem vila 1-2 timmar i rumstemperatur. Täck väl med plastfilm. Ställ i kylen för långsam mognad, 24h innan användning.
- 8. Ta ut degen och låt den bli rumsvarm igen. Baka ut pizzan i önskad form.
- Pizzasås
- 1 burk krossade tomater, Traditionellt så tillsätter man bara salt. 3-4g till en 330g burk tomater. Men jag brukar blanda ner svartpeppar, oregano, en gnutta socker och lite chiliflakes.
- Toppa med valfri pizzafyllning
Ugn så varm den bara går 5-10 min.