Pizzadeg Tipo 00

Recept på 4 stycken degbollar

  • 700g Ramlösa Kvarn Tipo ”00” Vårvetemjöl
  • 4 g färsk jäst
  • 370 g vatten
  • 15 g salt
  • 15 g Jungfru olivolja
  • 1. Lägg Tipo ”00” Vårvetemjöl och jäst i en assistent med degkrok.
  • 2. Häll långsamt ner vattnet i mjölet. (mjölet skall absorbera så mycket vatten som möjligt, vilket ger krispigare kanter). Blanda på lägsta hastighet i 5 minuter.
  • 3. Efter 5 min, blanda i saltet och fortsätt köra på lägsta hastighet i ca 5 minuter.
  • 4. Häll i olivoljan och dubbla hastigheten på köksassistenten. Kör i denna hastighet i ytterligare 5 minuter. Total tid 15 minuter.
  • 5. Lägg upp degen på bakbord, gnid in degen med olivolja så den inte torkar. Låt vila i 20 min i normal rumstemperatur.
  • 6. Dela därefter upp degen i fyra bitar och rulla dem.
  • 7. Skall pizzan ätas samma dag behöver de jäsa i 4-5 timmar i rumstemperatur. Annars, låt dem vila 1-2 timmar i rumstemperatur. Täck väl med plastfilm. Ställ i kylen för långsam mognad, 24h innan användning.
  • 8. Ta ut degen och låt den bli rumsvarm igen. Baka ut pizzan i önskad form.
  • Pizzasås
  • 1 burk krossade tomater, Traditionellt så tillsätter man bara salt. 3-4g till en 330g burk tomater. Men jag brukar blanda ner svartpeppar, oregano, en gnutta socker och lite chiliflakes.
  • Toppa med valfri pizzafyllning

Ugn så varm den bara går 5-10 min.