Vegetarisk Dolma

Detta behöver du:

 • 1 burk/förpackning vinblad
 • 8 dl ris, gärna basmati eller jasminris
 • 2 gula lökar eller 3 st salladslök
 • 3-4 vitlöksklyftor
 • 2 finhackade tomater
 • 1 knippe persilja
 • 1 knippe mynta eller tre msk torkad mynta
 • 4 msk tomatpuré
 • 1 dl olja
 • 1 tsk starkt paprikapulver
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 msk salt
 • 1 tsk peppar
 • ½ pressad citron (saften)
 • 1 dl valnötter

Tomatsås:

 • 5 dl vatten
 • ½ pressad citron (saften)
 • 1 dl olja
 • 3 msk tomatpuré
 • 1 tsk salt
 • Ev en buljontärning

Vinbladen är ofta inlagda eller vakumförpackade. Oavsett vilket brukar de vara väldigt salta eller sura så det är bra att skölja vinbladen i varmt vatten innan du rullar dem, ev lägga dem i blöt i varmt vatten ca 20 min. Innan du rullar klipp eller skär bort den hårda säljken om den finns.

Så här gör du:

Hacka lök, vitlök, tomater, persilja, valnötter och mynta fint. Blanda ner allt i en bunke tillsammans med ris, kryddor, tomatpuré. Veckla ut vinblad. Lägg 0,5-1 msk av blandningen på bladet, vik över stjälkkanten över blandningen och sedan sidokanterna, fortsätt redan rulla dem spänt. Häll lite olja i botten på en kastrull och placera vinblad över så rullarna inte bränner fast, lägg sen ner rullarna i kastrullen och fortsätt med nästa. Packa dina rullar tätt, tätt. Man kan även lägga skivad potatis i botten av kastrullen som får koka med.

Tomatsåsen: Blanda alla ingredienserna till tomatsåsen och koka upp.Smaka av såsen, häll ev i mer salt eller citron beroende på hur sur du vill ha den. 

Häll tomatsåsen över dolmarna. Lägg en tallrik upp och ner över grönsakerna i kastrullen och gärna en tyngd på, detta gör så att det blir tryck på grönsakerna och de flyttas inte när det kokar. Lägg på ett lock och låt koka upp. När det kokar, sänk värmen och låt puttra långsamt i 2-3 timmar.

Servera gärna med en myntayoghurt (mynta, turkisk yoghurt, salt och en gnuta socker)