Blindprovning av vin med tilltugg: Potatisbakelser med smördeg och västerbottenost

I helgen hade vi en Blindprovning av vin, vilket innebär att ingen av de inblandade får veta något om vilka vinerna är innan eller under vinprovningen. Ett sätt att göra detta är att hälla upp vinet i glasen innan de ställs fram eller ännu bättre hälla upp vinet en karaff så att de kan luftas.

Vid en riktig blindprovning ska vinet serveras i svarta glas så att vinet färg inte syns, släckt ljus eller genom att använda en ögonbindel.

En av de mest omskrivna blindtesterna som varit är blindtestet som genomfördes i Paris år 1976 då franska vinkännare gav ett amerikanskt vin mer poäng än de franska vinerna. Denna historiska vinhändelse finns dokumenterad i en film Gyllene druvor från Montelena – Bottle Shock.

Hur gick det för oss då? Helt okej faktiskt! Lite malligt kan jag säga att jag tom gissade rätt på distrikt/druvor utan att veta vilka flaskor som fanns! (Vinhagga med smaksäkerhet) 😀

Efteråt njöt vi av grillade burgare och goda:

Potatisbakelser med smördeg och västerbottenost

1 rulle smördeg
ca 8-10 kokta, kalla potatisar
3 msk färskost vitlök
Salt och peppar
1 ägg
1 dl riven västerbottenost

Ställ ugnen på 225 grader. Riv potatisarna på grova sidan av rivjärnet och lägg ned i en bunke. Klicka ner färskosten och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Rulla ut smördegen och bred på potatissmeten. Rulla ihop som en bulldeg och skär i skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över västerbottenost. Grädda 10-15 minuter eller tills de är frasiga och fått en gyllene färg. (Vill man ha extra mycket ost kan man även ha det i fyllningen)

Dessa är mycket goda som tillbehör till grillat!