MOULES MARINIÈRES

Här kommer ett riktigt enkelt och smarrigt recept till helgen. Kanske en passande rätt att bjuda på till tjejkvällen när det är aktuellt igen! Ett nät blåmusslor kostar inte så mycket men känns ändå som en riktig vardagslyx!

 

4 personer:

  • 2 kilo blåmusslor
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 morot
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • persilja

Gör så här:
Skrubba musslorna noga i kallt vatten. Dra loss eventuellt ”skägg”. Släng bort de musslor som är trasiga och dem som är öppna och inte stängs när de knackas i köksbänken. Skala och finhacka morot, lök och vitlök. Fräs i smör i en gryta några minuter. Häll i vinet och låt koka upp. Lägg musslorna i grytan och koka under lock ca 3-5 min. Ta upp musslorna med hål­slev. Släng bort de musslor som inte öppnats. Häll grädden i grytan och låt koka upp. Krydda med salt och peppar. Lägg tillbaka musslorna i grytan. Fördela musslorna i djupa tallrikar och häll över gräddskyn & strö över nyklippt persilja. Servera genast med pommes-frittes, baguette/vitlöksbröd och aioli.