Chokladkaka med kokostosca

Bakade denna oemotståndliga kokostosca chokladkaka som jag hittade recept till i boken ”Baka i långpanna deluxe” av Frida Skattberg. Kan varmt rekommendera att ni införskaffar denna bok, massa inspirerande recept!

30 bitar

Chokladkaka

 • 200 g smör
 • 5 ägg
 • 3 dl strösocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 dl kakao
 • 3.5 dl vetemjöl
 • 1 nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper (30 * 40 cm). Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker poröst med elvisp i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en klumpfri smet. Bred ut i långpanna och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Gör kokostoscan under tiden.

Kokostosca

 • 2.5 dl kokos
 • 1 dl ljus sirap
 • 1 dl ljus muscovadosocker
 • 70 g smör
 • 1.5 dl vispgrädde

Blanda samtliga ingredienser till toscan i en kastrull. Rör om och låt sjuda på medelhög värme i cirka 5 minuter. Ta av från värmen. Ta ut kakan ur ugnen och häll över kokostoscan. Grädda kakan ytterligare cirka 10 minuter, tills toscan fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna helt innan du skär kakan i bitar.