
20 nov Foccacia
Du behöver
Grundrecept focaccia
- 25 g färsk jäst [0,5 förp]
- 3 dl vatten, ljummet
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk honung
- 1 msk flingsalt
- 7 dl vetemjöl special
- olivolja, till plåten och utbakning
- flingsalt, till plåten och utbakning
Focaccia med körsbärstomater och basilika
- 1 sats focacciadeg (se grundrecept)
- 250 g körsbärstomater (på kvist)
- 250 g gula cocktailtomater
- 1 kruka färsk basilika
- olivolja, till plåten och utbakning
- flingsalt, till plåten och utbakning
Gör så här
- Focaccia, grundrecept
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. - Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
- Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
- Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
- Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
- Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
- Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
- Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
- Focaccia med körsbärstomater och basilika
Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater och basilika och tryck ner hela tomater och basilikablad i degen. - Rosmarinfocaccia
Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt. - Oliv- och fänkålsfocaccia
Kärna ur och hacka oliverna fint och krossa fänkålen i en mortel och strö över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att oliverna och fänkålen trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. - Rödlöksfocaccia
Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Skala och skiva löken i tunna skivor. Strö lökskivorna över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att löken trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
No Comments