Gratinerad hummer med västerbottensost

Denna goda rätt åt vi på nyår: gratinerad hummer med västerbottensost. Hur gott är inte det? Kan varmt rekommendera denna.

För 4 port

2 st humrar
Dela humrarna längs med kroppen, börja med att lägga kniven i ”krysset på huvudet” och tryck till.

Gratineringen
2 msk smör
3 st schalottenlökar
2 msk vetemjöl
6 dl vispgräde
1 dl vitt vin
4 st äggulor
1 dl riven stark ost ( Västerbottenost )
1 dl dill (hackad)
salt, peppar

Gröp ut köttet och hacka i bitar, lägg tillbaka i skalen. Smält smöret i botten på en kastrull och lägg i löken. sikta ner mjölet och rör om.

Häll i vin och grädde. Låt koka upp under omrörning. Låt sjuda i ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och häll i ost och äggulor.

Smaka av med salt och peppar. Lägg i den hackade dillen.

Häll gratängsås över humrarna så att de fylls till brädden. Gratinera humrarna i övervärme tills ytan blir gyllengul.

Servera med citron, baguette och aioli samt självklart lite härlig champagne!