Moussaka

Moussaka

 

Ingredienser

 • 600 g auberginer
 • 1 tsk salt

Köttfärssås:

 • 2 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • smör
 • 400 g köttfärs
 • 400 g krossade tomater
 • 2 msk tomatpuré
 • 2 krm mald malen kanel
 • ½ tsk salt
 • 1 krm svartpeppar

Ostsås:

 • 2 msk vetemjöl
 • 3 dl mjölk
 • 150 g gratängost
 • 1 krm salt
 • 1 ägg

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 1 1/2 dl av osten, salt och uppvispat ägg. Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en grekisk sallad!

En härlig tjejkväll inleddes med lite snack och ett glas väl kyld Chill Out Rosè (Nr 3105 Delicate & Fruity Shiraz Rosé), tycker detta vin passar utmärkt att dricka för sig själv till lite snacks även om det rekommenderas till fågel, fisk och grönsaker. Lär köpas fler gånger i sommar!

nette
info@kardemummagumman.se
No Comments

Post A Comment