Kräftskiva och fransk marängtårta
Kräftskiva är väl för underbart?! Hade en grymt trevlig hemma hos mig för någon helg sen! God mat, trevliga vänner och gott i glasen! 🙂
Leilas Franska marängtårta
- 5 dl strösocker
- 7 äggvitor
- 100 g mörk choklad 70 %
- 1 nypa salt
- 1 ask färska blåbär
- 1 ask färska hallon
- 1/2 ask jordgubbar
- 1 näve bigaråer
- 3 dl vispgrädde
- 50 g mandelspån
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
- Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
- Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
- Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
- Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.
- Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten. Låt svalna helt.
- Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen. Strö över färska bär.