Fiskgryta med saffran, vittvin och grädde

Här kommer recept på en smarrig och mättande fiskgryta! 🙂

image

 Det här behöver du:

  • 400 g torskfilé (eller annan fisk)
  • 300 g laxfilé
  • 1/2 purjolök
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 2 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1 1/2 fiskbuljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 pkt saffran (à 0,5 g)
  • 300 g räkor med skal (kan skippas)
  • 1 burk musslor (à 150 g)(kan skippas)
  • 1 1/2 tsk tomatpuré

Till servering

  • ev. bröd

Så här gör du

  1. Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.
  2. Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
  3. Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
  4. Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
  5. Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna.
  6. Till servering: Hetta upp och servera genast, gärna med aioli och ett gott bröd.

image



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *