Köttsoppa med klimp

Idag blev det husmanskost här hemma! Kidsen älskar Köttsoppa med klimp (Eller klimpen är det jag som älskar), men inte mycket slår en stor tallrik soppa till middag! Mumsigt! 🙂

image

Gör såhär:

  • 600 g nötkött (jag använde högrev)
  • 1 msk salt
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 lagerblad
  • Vatten så det precis täcker köttet

Skär köttet i tärningar. Koka upp vatten, buljongtärning, lagerblad och salt i en stor gryta. Lägg i köttet och låt koka upp igen. Skumma av noga så du får en klar buljong. Sänk värmen lite och låt köttet koka ca 1½-2 timmar med lock. Skär köttet i mindre bitar när det svalnat något! (Jag gjorde köttet dagen innan). (Sila buljongen som köttet kokat i och använd till soppan!)

  • 3 stora morötter
  • 6 potatisar
  • 100 gram kålrot
  • 200 gram palsternackor
  • 1 purjolök
  • Buljong, hemkokt eller köttbuljongtärningar
  • 2 lagerblad
  • 5-6 svartpepparkorn
  • 5-6 tsk hela vitpepparkorn
  • Salt
  • Persilja

Skala, skölj och skär rotfrukterna i mindre bitar. Koka upp och tillsätt fond eller buljongtärningar, lagerblad och pepparkornen. Låt soppa sjuda på svag värme med lock ca 20-30 min, tillsätt purjolök och köttet och låt koka med ca 10-15 minuter innan soppan är klar. Förbered under tiden klimpen. När soppan är klar, klipp lite persilja över och servera med klimp!

Klimp:

  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 4½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop ägg och mjölk. Rör ner mjölet lite i taget så du får en slät ganska tjock smet, salta. Klicka ner små bollar med hjälp av två skedar direkt i soppan, låt koka ca 5 min.

image



2 thoughts on “Köttsoppa med klimp”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *