Runebergstårta (Bakelse)

Runebergstårta (Bakelse)

Det börjar närma sig Runebergsdagen igen! Detta ska såklart firas med smarriga bakverk i hans ära! (Runebergsdagen firas i Finland den 5 februari till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. Ofta firas denna dag med runebergstårtor och diverse aktiviteter runtom i landet. Även Runebergspriset utdelas på Runebergsdagen.)

Brukar ni Finländare köpa eller göra egna? (Gillar NBs) Har ni övriga hört talas om dessa bakverk? 🙂

Det här behöver du: 12 st

 • 180 g smör
 •  1 dl socker
 • 1 dl farinsocker
 • 2 ägg
 •  1½ dl grädde
 • 3½ dl vetemjöl
 •  3/4 dl ströbröd
 • 3/4 dl digestivesmulor
 •  3/4 dl grovmalen mandel
 • 1½ tsk bakpulver
  Hallonsylt

 • Glasyr:

 

 • 2 dl florsocker
 • Ca 2 msk vatten
 • Några droppar citronsaft

Gör såhär:

Vispa smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget sist grädden. Blande de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Klicka ut smeten i muffinsformar. Tryck ytan jämn med fuktiga fingrar och gör en liten grop i mitten. Lägg en klick hallonsylt i gropen. Grädda i 175 grader i 20 min. Låt svalna. Rör ihop glasyren, (klicka eventuellt lite mera hallonsylt på tårtorna om du vill ha mer) och dekorera med glasyren.

nette
info@kardemummagumman.se
12 Comments
 • Anna
  Posted at 13:36h, 19 januari Svara

  Jag får lite lätta kväljningar så fort någon börjar tala om dessa bakverk, då jag bara minns de man fick i skolan som var så dränkta i någon variant bittermandel essens så att de nästan gick att krama vätska ur. Yuck! Men de här såg goda ut, tyvärr gillar inte sambon dessa heller så jag lär inte ha något skäl att pröva receptet. Typiskt att man inte är närmre hem så att jag skulle kunnat baka åt mamma och pappa! :p

 • Anna/Frostrosor
  Posted at 20:38h, 19 januari Svara

  Wow! Detta måste jag testa! Måste bara modifiera dem så att de blir mjölkfria 🙂

 • Linda
  Posted at 22:13h, 19 januari Svara

  Har aldrig hört talas om! Men goda verkar de iaf!

 • Katarina
  Posted at 01:49h, 20 januari Svara

  Jag bakar Runebergstårtor, så goda 🙂

 • Amy's piece of cake
  Posted at 19:03h, 21 januari Svara

  Ser riktigt gott ut, har dock aldrig hört talas om dessa innan….!

 • Veronica
  Posted at 09:37h, 22 januari Svara

  Jag brukar sätta i pepparkakor som blir över från julen istället för digestive kexen. Det blir också väldigt gott. Och så kan man göra det i långpanna och klicka sylten så man kan skära småa fyrkanter ifall man vill många på en gång men inte har så många muffinsformar.

 • Vardaxlyx
  Posted at 13:51h, 22 januari Svara

  Ser jätte smarrigt ut!
  Kramkram denna underbara söndag!

 • Jeanette
  Posted at 18:37h, 26 januari Svara

  jag ÄÄLSKAR runebergstårtor (inte alla bageriers docK)….:)

 • Finländare
  Posted at 23:27h, 04 februari Svara

  Jag har bara ätit köpta runebergstårtor tills min flickvän (som råkar vara Runebergare) för något år sedan bakade sådana. I år testas detta recept! Ska bli gott!

 • Hanne
  Posted at 18:57h, 05 februari Svara

  Köpte några i Torneå i lördags, men i dag bakade jag själv enligt Fredrika Runebergs recept o orginalformar som jag köpt i Borgå på Runebergs hem. Inte 5.2 om man ej får dessa bakelser till kaffe……Gott, Gott.

Post A Comment