Runebergstårta (Bakelse)

Det börjar närma sig Runebergsdagen igen! Detta ska såklart firas med smarriga bakverk i hans ära! (Runebergsdagen firas i Finland den 5 februari till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. Ofta firas denna dag med runebergstårtor och diverse aktiviteter runtom i landet. Även Runebergspriset utdelas på Runebergsdagen.)

Brukar ni Finländare köpa eller göra egna? (Gillar NBs) Har ni övriga hört talas om dessa bakverk? 🙂

Det här behöver du: 12 st

 • 180 g smör
 •  1 dl socker
 • 1 dl farinsocker
 • 2 ägg
 •  1½ dl grädde
 • 3½ dl vetemjöl
 •  3/4 dl ströbröd
 • 3/4 dl digestivesmulor
 •  3/4 dl grovmalen mandel
 • 1½ tsk bakpulver
  Hallonsylt

 • Glasyr:

 

 • 2 dl florsocker
 • Ca 2 msk vatten
 • Några droppar citronsaft

Gör såhär:

Vispa smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget sist grädden. Blande de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Klicka ut smeten i muffinsformar. Tryck ytan jämn med fuktiga fingrar och gör en liten grop i mitten. Lägg en klick hallonsylt i gropen. Grädda i 175 grader i 20 min. Låt svalna. Rör ihop glasyren, (klicka eventuellt lite mera hallonsylt på tårtorna om du vill ha mer) och dekorera med glasyren.