
19 jan Runebergstårta (Bakelse)
Det börjar närma sig Runebergsdagen igen! Detta ska såklart firas med smarriga bakverk i hans ära! (Runebergsdagen firas i Finland den 5 februari till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. Ofta firas denna dag med runebergstårtor och diverse aktiviteter runtom i landet. Även Runebergspriset utdelas på Runebergsdagen.)
Brukar ni Finländare köpa eller göra egna? (Gillar NBs) Har ni övriga hört talas om dessa bakverk? 🙂
Det här behöver du: 12 st
-
180 g smör
-
1 dl socker
-
1 dl farinsocker
-
2 ägg
-
1½ dl grädde
-
3½ dl vetemjöl
-
3/4 dl ströbröd
-
3/4 dl digestivesmulor
-
3/4 dl grovmalen mandel
-
1½ tsk bakpulver
Hallonsylt -
Glasyr:
-
2 dl florsocker
-
Ca 2 msk vatten
-
Några droppar citronsaft
Gör såhär:
Vispa smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget sist grädden. Blande de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Klicka ut smeten i muffinsformar. Tryck ytan jämn med fuktiga fingrar och gör en liten grop i mitten. Lägg en klick hallonsylt i gropen. Grädda i 175 grader i 20 min. Låt svalna. Rör ihop glasyren, (klicka eventuellt lite mera hallonsylt på tårtorna om du vill ha mer) och dekorera med glasyren.
Anna
Posted at 13:36h, 19 januariJag får lite lätta kväljningar så fort någon börjar tala om dessa bakverk, då jag bara minns de man fick i skolan som var så dränkta i någon variant bittermandel essens så att de nästan gick att krama vätska ur. Yuck! Men de här såg goda ut, tyvärr gillar inte sambon dessa heller så jag lär inte ha något skäl att pröva receptet. Typiskt att man inte är närmre hem så att jag skulle kunnat baka åt mamma och pappa! :p
Kardemumma Gumman
Posted at 13:52h, 19 januarihehe jaa såna minns jag med! *ryyyser*
Anna/Frostrosor
Posted at 20:38h, 19 januariWow! Detta måste jag testa! Måste bara modifiera dem så att de blir mjölkfria 🙂
Linda
Posted at 22:13h, 19 januariHar aldrig hört talas om! Men goda verkar de iaf!
Katarina
Posted at 01:49h, 20 januariJag bakar Runebergstårtor, så goda 🙂
Amy's piece of cake
Posted at 19:03h, 21 januariSer riktigt gott ut, har dock aldrig hört talas om dessa innan….!
Veronica
Posted at 09:37h, 22 januariJag brukar sätta i pepparkakor som blir över från julen istället för digestive kexen. Det blir också väldigt gott. Och så kan man göra det i långpanna och klicka sylten så man kan skära småa fyrkanter ifall man vill många på en gång men inte har så många muffinsformar.
Kardemumma Gumman
Posted at 18:33h, 22 januariBra tips! Ska jag testa nästa gång! 🙂
Vardaxlyx
Posted at 13:51h, 22 januariSer jätte smarrigt ut!
Kramkram denna underbara söndag!
Jeanette
Posted at 18:37h, 26 januarijag ÄÄLSKAR runebergstårtor (inte alla bageriers docK)….:)
Finländare
Posted at 23:27h, 04 februariJag har bara ätit köpta runebergstårtor tills min flickvän (som råkar vara Runebergare) för något år sedan bakade sådana. I år testas detta recept! Ska bli gott!
Hanne
Posted at 18:57h, 05 februariKöpte några i Torneå i lördags, men i dag bakade jag själv enligt Fredrika Runebergs recept o orginalformar som jag köpt i Borgå på Runebergs hem. Inte 5.2 om man ej får dessa bakelser till kaffe……Gott, Gott.