Kanelbullar med mormor

Japp, sånt har damerna här hemma sysslat med nu, bullbak! Emmis och momma har tittat på Madicken där det bakades kringlor, så det var bara för dem att sätta igång, blev både kringlor och kanelbullar! :)Själv har jag sysslat med något så oviktigt viktigt som egentid och manikyr på salong!!! Jisses snacka om att bli bortskämd med en momma i huset!? 🙂 Imorgon packas de sista sakerna och vi styr åter mot Finland, Närpes för att spendera någon vecka där!

Kanelbullar med Mandelmassa (Recept ni sett förr…)

Det här behöver du: (ca 35-40 bullar) Deg

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 krm salt
  • 2 krm malen kardemumma
  • 16 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 150 g smör
  • 6 tsk malen kanel
  •  1½ dl socker
  • 200 g mandelmassa

Pensling: ägg pärlsocker

Gör så här:

 1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till smöret och värm till fingervarmt (37 grader). Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

2. Tillsätt resten av degvätskan, sockret, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper kanten på bunken. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

3. Rör ihop smör, socker och kanel till en smet. Ta upp degen ur skålen och knåd den smidig med resten av mjölet. Kavla ut degen till  rektangulära plattor (ca 30×40 cm). Bred ut fyllningen över degen. Riv över mandelmassan.

4. Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i bitar (ca 2 cm breda). Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt. Eller se bild hur jag skar & rullade dem.

 5. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 minuter. Pensla bullarna med vispat ägg. Strö pärlsocker eller mandel över bullarna. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.