Saffransmacarons med Clementincurd samt Vitchokladganache med Kardemumma

Jag har två stora idoler, eller ok 3! Alla av dem huserar i Amelia… Den dagen Amelia kommer brukar jag låsa in mig i badrummet och ligga och läsa i skenet av tända ljus i badkaret, jag bläddrar fort som attan så badskummet yr till Malin Wollins krönika och ligger där och skrattar och nickar medkännande! Sen tar jag mig vidare till Husmorsorna och ligger och förundras över deras kreativitet och intressanta sätt att skriva… sen får jag såklart massa ideér på vad jag ska testa och viker av ett hörn i tidningen med halvblöta fingrar, som dessa Saffransmacarons som är kapade rakt av från deras recept… och resultatet?! PERFEKTA såklaart… Tack Emma & Anette!

Saffransmacarons

3 st äggvitor (rumstempererade)
30 gram socker
100 gram mandelmjöl (finfint riven mandel )
200 gram florsocker
1 pkt saffran
1 liten nypa salt

Gör så här:

Mal din mandel till fint mjöl, med en mixer. (Jag använde mandelspån, då blir mjölet lite torrare och du slipper hålla på och pilla bort skalet ifrån mandlarna.) Se till att det verkligen är ett fint slätt mjöl. Blanda ned mandelmjölet med florsockret, sikta det så att alla klumpar försvinner, ställ åt sidan. Vispa rumstempererade äggvitor till styvt skum, häll på sockret, saffran och en nypa salt, vispa tills det blir riktigt hård och fluffig maräng. Fram med en gummispatel och häll ned mandelmjölet/florsockret i marängen. Vänd med cirka fyrtio tag så att marängen blir som rakskum och seg som sirap. Häll ned smeten i en sprits. Spritsa ut små femkronorsstora klutar på ett vaxat bakpapper (viktigt att det är vaxat).
När dina småkluttar är färdiga skall de stå och torka i rumstemperatur en stund. Det skall bli en torr yta på marängen. Så fort det har blivit det så är det dags att hoppa in i ugnen. Det gör att de får sin karakteristiska ”fot” och så blir ytan så där sidenmatt och vacker. När macronsen har fått sin skönhetsvila så skall de i ugnen på 160 grader i 15–18 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna och fyll dem sedan som små smörgåsar med din curd eller choklad.

Chokladganache med Kardemumma

Du behöver:
125 g mörk choklad (gärna med 70% kakaohalt) Jag använde Vitchoklad!
1 dl vispgrädde
1 tsk flytande honung
1 msk rumsvarmt smör
1 tsk nymortlad kardemumma

Gör så här:

Hacka chokladen i ganska små bitar, lägg dem i en plastbunke och ställ den åt sidan. Koka upp grädde och honung i en kastrull. Häll sedan den varma gräddblandningen över chokladen och rör som besatt tills chokladen är smält. Lägg i en klick smör och rör lite mer, tills ganachen blivit blank och tjocknat. Nu vänder du ned kardemumman, låter chokladganachen svalna och tjockna i rumstemperatur i minst 1 timme.

Anettes clementincurd
(blir ungefär 800 gram och räcker alltså till både macarons och en och annan rostad macka) Jag halverade Receptet!

Du behöver:
Saften från 12 små clementiner
4 dl socker
4 vispade ägg
2 äggulor (ihopvispade med
äggen)
100 gram smör i små bitar

Gör så här:

 Häll saften i en kastrull, blanda ner allt utom smöret och låt det småputtra på ganska svag värme. Har du för varmt blir det en apelsinsmakande äggröra – det vill vi inte. När det blivit varmt lägger du i smörbitarna och fortsätter röra tills det blir en tjock kräm. Låt den svalna.

Utspritsade på plåt, får torka i rumstemperatur ca 30 min…

28 av 30 Macarons blev helt lyckade, efter 15 min!

Händer inte ofta att nästan alla blir lyckade! 🙂