
17 sep Världens godaste Äppelsmulpaj
Hittade ett recept i senaste Buffé tidningen på en äppelsmulpaj som jag gjorde när vi fick lite besök! Smakade en bit och den var goood… 🙂 Hemligheten är flingsaltet som gör den spännande och oväntade smaken!
Det här behöver du:
-
800 g äpplen
-
2 tsk kanel
-
3 tsk socker
-
1 krm flingsalt
Smulorna
-
125 g kallt smör
-
2 dl vetemjöl
-
1 dl havregryn
-
1½ dl socker
-
1½ tsk flingsalt
Gräddglass, vaniljsås eller grädde till servering
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 g, skär smöret i bitar och nyp ihop med vetemjöl och havegryn till en smulig massa. Blandaner socker och flingsalt.
Skala och kärna ur äpplen, skär i bitar och blanda med socker, kanel och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter.
Fördela smulorna över äpplerna och grädda i 20-25 minuter tills den fått fin färg. Låt svalna lite och servera med glass, vaniljsås eller grädde.
Fick även hem lite nya viner att testa från Kiviks igår, Höstvin gjord på Tranbär/Blåbär samt ett päronvin, båda innehåll 10 % alkohol, ca pris 63-70 kr. Päronvinet var allt för sött för mig, men det kan bero på min diet! (Tycker de flesta saker med socker är för söta nu..) Höstvinet var väldigt gott väl kyld!
Madeleine
Posted at 13:36h, 17 septemberVar köper man de vinerna? höstvinet! på systemet?
kardemumma Gumman
Posted at 13:42h, 17 septemberMadeleine, Precis! De lancerades 1 september så de ska finnas nu!
Slickepotten
Posted at 14:49h, 17 septemberDen där pajen är ju grymt god!
Jag såg den också i tidningen så vi åt den igår kväll!.
Hemmafrun J
Posted at 17:01h, 18 septemberHur mycket salt ska det vara i smulorna? 1 ½ vaddå? tsk? krm?
Tack på förhand!
Kram Hemmafrun J
kardemumma Gumman
Posted at 18:36h, 18 septemberHemmafrun, Tack för din uppmärksamhet! 🙂
Pingback:Glöggsäsongen inledd! | Kardemumma Gumman
Posted at 21:24h, 30 oktober[…] Äppelsmulpajen slank ner i ett nafs…. […]