Kall laxpaj med västerbottensost i degen

Kall laxpaj med västerbottensost i degen

En i särklass bästa kalla pajer jag ätit! Suuper gott så detta måste ni testa! Passar perfekt en het sommardag med ett glas vitt, som del i en buffé eller som förrätt! Går bra att förbereda dagen innan…

Västerbottensosten i pajen gör botten salt och krispig. Receptet har jag hittat i “Västerbottensost 100 vinnande recept” men ändrat och lagt till så det passar oss.

Det här behöver du:

  • 1 dl västerbottensost
  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 tsk vatten

Fyllning:

  • 2 dl creme fraiche
  • 200 g philadelphia vitlök & örter
  • 1 rödlök finhackad
  • ½-1 dl hackad dill
  • ½ röd paprika finhackad
  • 200 g varmröktlax i bitar (gravad el kallrökt funkar lika bra)
  • svartpeppar

Gör såhär:

Lägg ugnen på 200 grader. Rör ihop ingridienserna till pajdegen, (låt vila i kylskåp en liten stund) grädda i ca 15 min och låt svalna! Blanda alla ingridienser till fyllningen och bre ut i pajskalet! Kan med fördel göras dagen innan.

Gott gott…

nette
info@kardemummagumman.se
4 Comments
  • Caroline
    Posted at 06:33h, 28 augusti Svara

    Hej !
    Låter supersmarrigt;)
    Tänkte göra pajerna dagen innan, gör man allt färdigt eller bara pajdegen?
    Hur stor form ska man använda ? Tänkte göra den som förrätt till 20 personer , hur många tror du att jag behöver göra ?
    Kramar Caroline

    • Kardemumma Gumman
      Posted at 13:09h, 01 september Svara

      Hej, sent svar men du kan göra allt klart dagen innan! Blir godast så! Skulle tro du behöver 3 st pajer… Försvinnande goda!

  • Håkan
    Posted at 12:30h, 09 oktober Svara

    Sjukt god! 🙂

  • Kristina
    Posted at 16:00h, 24 november Svara

    Serverade pajen till förrätt på nyår ifjol, och så blir det även i år #favoritirepris#

Post A Comment