Svamplasagne med shiitake & Champinjoner

Lasagne är en av Emmis favoriträtter, idag testade jag ett recept från Linda, tog bort lite saker och tillsatte svamp! Väldigt gott var det! 🙂

Det här behöver du :

 • 1 förp. färska lasgenplattor
 • 600 gram nötfärs
 • hackad Shiitake & Champinjoner ca 3-4 dl
 • 2 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 3 msk tomatpuré
 • 5 dl köttbuljong (egen el. tärning)
 • 1 tsk nymalen vitpeppar
 • Salt

GÖR SÅHÄR :
Finhacka löken och riv vitlöken. Smält smör i stekpanna med lite olja och bryn nötfärsen. Tillsätt sedan svampen,  löken, vitlök, tomatpurén och buljongen. Krydda med vitpeppar och salt. Låt köttfärsåsen koka in utan locka ca 15 min. Red ev. av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

Bechamelsås :

 • 75 gram smör
 • 4 msk vetemjöl
 • 5 dl mjölk
 • 2 dl grädde
 • 150 gram riven lagrad ost
 • Muskotnöt (riv på zestjärnet, ca ½ krm)
 • Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Smula ner eller riv ner osten på slutet och sänk värmen. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Smaka av.

Använd en ugnsfast form ca 20*35cm. Varva sås/lasagneplattor/köttfärsås/ avsluta med lasagneplatta och häll över det sista av såsen. Ställ in i ugnen på 200 grader ca 15 min om du använder färska lasagneplattor. Servera med en god sallad och rivna morötter.