17 dec Underbar Smörkola
Såå enkel och såå god smörkola! Har gått och småätit nu när jag klippt den i bitar… Klippte den i mindre bitar så man kan ta mååånga! 🙂 Kolan blir mjuk och lite seg i koncistensen.
Det här behöver du:
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
1 tsk vaniljsocker
Flingsalt
Gör såhär:
Smält smöret i en tjockbottnad vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula. Koktid 15 – 30 min. Häll smeten på en oljad plåt eller med smörpapper under i en form ca 20* 30 cm, när smeten stelnat lite strö över lite flingsalt. Låt svalna och klipp i valfria bitar. Förvaras kallt.
Kokande kolasmet..
Mjuka, söta, goda & enkla smörkolor i minibitar…
(Förvara dem i låda med smörpapper mellan lagren, annars klumpar de ihop) 🙂
Smaksätt gärna med pepparkakskrydda, kakao, mörk choklad, lime, ingefära, chili eller Kardemumma…
sonja
Posted at 20:42h, 17 decemberSmarrigt gott
kardemumma Gumman
Posted at 20:49h, 17 decemberVerkligen! Hede tror ja je na i tänn smak, måst vi la om vi hindar!
Maria
Posted at 21:34h, 17 decemberMums! Det ska tillagas kola här hemma.. nästan samma recept som knäcken som ska lagas, så det passar alldeles utmärkt. =)
Ing-Marie
Posted at 21:43h, 26 decemberDenna kola såg verkligen god ut…måste testas 🙂