Marinader till Kyckling & kött

Jag har inget emot att använda köpta marinader till mitt kött, men det går ju väldigt snabbt och smidigt att få till en egen god marinad, så varför inte! Tänkte dela med mig av de marinader jag använder oftast till olika typer av kött. 🙂 Tar gärna emot tips på era också!

grillmix

Kyckling Marinad:

1 dl olivolja
3 msk sweet chilisås
2 msk soja
1 tsk sambal oelek
salt, peppar & chili explosion (eller färsk hackad chilifrukt)

Nötkött Marinad:

1 dl olivolja
3 msk soja
3 msk rödvinsvinäger
1/2 dl muscovadosocker
1 pressad vitlök
1 tsk grillkrydda
salt & peppar

Fläskkött Marinad

1 dl olivolja
2 msk soja
2 msk tomatpurè
1 msk honung
1 pressad vitlök
salt & peppar
Ev lite Harissa

Blanda ingredienserna till marinaden i en skål eller en plastpåse (gärna dubbel om den spricker) tillsammans med det kött du vill marinera. Banka gärna ut kycklingfileer lite eller dela den i mindre bitar om den ska träs på spett. Jag brukar ha köttet i marinaden minst 1 h.
Om man vill krydda med örter bör dessa tilläggas först mot slutet av grillningen då de lätt bränns.

Tips: Man kan skiva en kiwi och blanda i med tex nötkött eller älgkött som brukar va lite segt, mörar köttet super fort, så pröva med max 5 minuter! 🙂 Kiwifrukten innehåller ett enzym, actinidin, som bryter ner proteiner (äggviteämnen).