Mexikanskgryta med harissa

Starkt är gott! Fick några spännande kryddor ifrån Kryddlandet idag som jag kastade mig direkt på att fixa något gott av! Valet föll på ”Harissa”. Slutresultatet blev en het Mexikanskgryta gjord på nötfärs, fullkornsris & bönor!

Mexikanskgryta med harissa!

gryta

Det här behöver du:

500 g Nötfärs
2 msk soja
7 dl vatten
2 buljongtärning
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
½ burk röda bönor
2 tsk harissa pulver
2 tsk chilipulver
salt & peppar
Red hot chili krydda
3 dl fullkornsris
(½ påse tacokrydda)
(2 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten )

För extra hetta tillägg en hel chilli (hackad). Jag som gillar tacoskryddan tillade en halv påse med färsen. 🙂

Gör så här:
1. Bryn färsen. Blanda samman med sojan, harissa och chilipulver. (Tacokryddan)
2. Skala och hacka löken. Kärna ur och strimla paprikan.
3. Koka upp vatten och buljongtärning. Tillsätt kött, lök, ris och paprika, lite i taget så att buljongen hålls kokande.
4. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré och bönor. Låt grytan koka på svag värme under lock ca 10–15 minuter.
5. Red av grytan om det behövs. Smaka av och tillsätt lite salt & peppar. Gör en sallad med majs och tomater till. Servera med några nachos chips, en klick gräddfil & salsa!

Tips : Byt ut färsen mot Quornfärs om ni vill göra rätten vegetarisk!