Kalops på mitt sätt…

Idag var det dax att testa nya gjutjärnsgrytan! Kalops blev det… Följer inget speciellt recept utan gör den på mitt sätt! Tex häller jag i en flaska mörk öl, luktar & smakar så himla gott då!


Kalops på Kardemumma gummans vis

mat-352

Ingredienser
800 g grytbitar
2 st gula lökar
3 msk smör
2 msk salt
svartpeppar
6-7 dl vatten
1 flaska mörk öl
3 st lagerblad
15 st kryddpepparkorn
6 st morötter
5 msk redning
(några droppar soja)

Gör så här:

1. Skär köttet i bitar om 3 centimeter. Skala lökarna och skär dem i klyftor.

2. Salta och peppra köttet och bryn det i smör i grytan. Bryn löken i smör tillsammans med köttet. Lägg i lagerblad och kryddpeppar. Häll i vattnet och ölen.

3. Låt sjuda i 30 minuter.

4. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Lägg ner dem i grytan. Låt sjuda i ytterligare 1 timme eller lite längre, tills köttet är riktigt välkokt. Red grytan. Tillsätt några droppar soja tills det får fin färg!

5. Koka i cirka 5 minuter. Smaka av.

6. Servera kalopsen med kokt potatis, inlagda rödbetor, tranbärsgelé etc..

mat-347

mat-350

Tips: Om man följer GI, går det bra att koka potatisen, ställa den kallt och sen värma på den igen! Då minskar GI värdet… Händer ngt med stärkelsen!

Tack mamma för den fina grytan! 🙂