Kalops på mitt sätt…

Kalops på mitt sätt…

Idag var det dax att testa nya gjutjärnsgrytan! Kalops blev det… Följer inget speciellt recept utan gör den på mitt sätt! Tex häller jag i en flaska mörk öl, luktar & smakar så himla gott då!


Kalops på Kardemumma gummans vis

mat-352

Ingredienser
800 g grytbitar
2 st gula lökar
3 msk smör
2 msk salt
svartpeppar
6-7 dl vatten
1 flaska mörk öl
3 st lagerblad
15 st kryddpepparkorn
6 st morötter
5 msk redning
(några droppar soja)

Gör så här:

1. Skär köttet i bitar om 3 centimeter. Skala lökarna och skär dem i klyftor.

2. Salta och peppra köttet och bryn det i smör i grytan. Bryn löken i smör tillsammans med köttet. Lägg i lagerblad och kryddpeppar. Häll i vattnet och ölen.

3. Låt sjuda i 30 minuter.

4. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Lägg ner dem i grytan. Låt sjuda i ytterligare 1 timme eller lite längre, tills köttet är riktigt välkokt. Red grytan. Tillsätt några droppar soja tills det får fin färg!

5. Koka i cirka 5 minuter. Smaka av.

6. Servera kalopsen med kokt potatis, inlagda rödbetor, tranbärsgelé etc..

mat-347

mat-350

Tips: Om man följer GI, går det bra att koka potatisen, ställa den kallt och sen värma på den igen! Då minskar GI värdet… Händer ngt med stärkelsen!

Tack mamma för den fina grytan! 🙂

nette
info@kardemummagumman.se
No Comments
 • momma
  Posted at 18:43h, 01 januari Svara

  oj kva e sir gott ut , du e dukti åp hede me mat

 • Nadja
  Posted at 23:33h, 02 januari Svara

  Kalops är gott, tyvärr så lagar man det alldeles för sällan.

  Nadja

 • Anna
  Posted at 21:31h, 04 januari Svara

  Mammas Kalops är en av de maträtter jag saknar allra mest sedan jag flyttade hemifrån! Det är verkligen husmanskost när den är som mest och det är ju himla dumt att man inte har testat att göra det själv för såååå svårt kan det ju inte vara 🙂

  Ang löpningen så var det inte särskilt länge sedan som jag knappt orkade 5 km men att springa är det allra bästa jag vet så med tiden har det blivit mer och mer och det är framförallt de långa distanserna jag gillar bäst 🙂 Fast jag är ju inte alltid ute och springer i flera timmar, utan det brukar jag bara hinna med när jag är ledig, typ 1-2 ggr i veckan! De andra gångerna springer jag lite kortare sträckor 🙂

 • Pingback:Kyckling Fajitas « Kardemumma Gumman
  Posted at 18:16h, 29 juli Svara

  […] nu! Det beror på att vi ätit favoriter i repris, såna som det redan finns recept på. Tex Kalops, korvstroganoff och lasagne. Idag blev det dock […]

Post A Comment