Fisk och skaldjursgryta med saffran och vittvin
- 400 g torskfilé, sej eller hoki
- 300 g laxfilé
- 1/2 purjolök
- fänkål
- 1/2 gul lök
- 1 msk smör
- 1 vitlöksklyfta
- 1 1/2 tsk salt
- 1 tsk timjan
- 1 tsk basilika
- 2 1/2 dl torrt vitt vin
- 1 1/2 fiskbuljongtärning
- 2-3 msk hummerfond
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl crème fraiche
- 2 dl vatten
- 1 pkt saffran (à 0,5 g)
- 1 burk kräftstjärtar
- (1 burk musslor (à 150 g))
- 1 1/2 tsk tomatpuré
Gör såhär:
- Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon och fänkålen. Skala och hacka löken.
- Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
- Tillsätt vin, hummerfond och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
- Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
- Tillsätt de avrunna musslorna.
- Till servering: Kräftstjärtar, aioli och baguette.