Hel gräddstekt Ekologisk Reko-kyckling med kantareller och rå ärtsallad

Visste ni att av all kyckling som föds upp i Sverige idag är bara 0.2 % uppfödda ekologiskt? Att siffran är så låg är ju väldigt märkligt med tanke på att allt fler svenska konsumenter väljer att köpa ekologisk mat. Det har nu kommit ett bra alternativ från REKO på en ekologisk och kravmärkt kyckling! Jag testat just en sån med ett recept signerat av kocken Paul Svensson. Kantarellsåsen blev gryyym!

image

 • 600 g kantareller
 • 1 Reko ekologisk och KRAV-märkt kyckling, ca 1,9 kg
 • 8 dl grädde
 • 4 dl mjölk
 • 30 sockerärtor
 • 1 paket ärtskott
 • 5 myntakvistar
 • 2 schalottenlök, finhackad
 • 6 msk olivolja
 • 1-2 citroner
 • matolja till stekning
 • maizena för redning
 • salt & svartpeppar

.

Putsa kycklingen och bind upp låren, salta och peppra kycklingen runt om. Stek kycklingen hel i en stekpanna med lite matolja. Lägg i lergrytan. Putsa 200g kantareller och stek stek hastigt med lite finhackad lök. Fördela runt kycklingen. Slå grädden över kycklingen och baka i ugn på 185°C tills kycklingen är 70°C vid lårbenet eller ca 1 1/2 timme. Ta ut lergrytan och häll av kantarellsåsen i en kastrull. Späd med mjölk (jag hällde av lite grädde då jag tyckte det var för mycket) och red med maizenan. Smaka av med citronjuice, salt och peppar (jag hade även i 2 msk kantarellfond). Skiva resten utav kantarellerna eller hälften utav dom beroende på hur mycket sallad man vill göra. Jag gjorde en liten variant. Blanda med finstrimlade sockerärtor, mynta, finskurna ärtskott, finhackad schalottenlök, citronskal, -juice och olivolja. Halvera allt för en liten sallad. Smaka av med salt och peppar.

Skär/klipp upp kycklingen i bitar och servera med kantarellsås och den råmarinerade salladen. Vi hade även råstekt vitlökspotatis till!

image

image

image