Kanelbullensdag

Det har väl inte undgått någon att det är Kanelbullensdag idag?! 🙂 Själv fuskade vi genom att köpa färdiga idag, men här kommer ett recept på supergoda hembakta om du är sugen på att knåda en deg! 🙂 Har ni käkat någon bulle idag?

Smarriga Kanelbullar med Mandelmassa

Det här behöver du:
(ca 35-40 bullar) 
Deg

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 krm salt
  • 2 krm malen kardemumma
  • 16 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör
6 tsk malen kanel
1½ dl socker
200 g mandelmassa

Pensling:
ägg
pärlsocker

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till smöret och värm till fingervarmt (37 grader). Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, sockret, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper kanten på bunken. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3. Rör ihop smör, socker och kanel till en smet. Ta upp degen ur skålen och knåd den smidig med resten av mjölet. Kavla ut degen till  rektangulära plattor (ca 30×40 cm). Bred ut fyllningen över degen. Riv över mandelmassan.
4. Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i bitar (ca 2 cm breda). Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt. Eller se bild hur jag skar & rullade dem.
5. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 minuter. Pensla bullarna med vispat ägg. Strö pärlsocker eller mandel över bullarna. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

Emmis kontrollerar så allt går rätt till…

Smidig & fin deg…

Smörkräm med kanel & riven mandelmassa…

Om man vill göra ”snurror” skärs degen på detta sätt…

… snurra och slå knut…

Men såhär gjorde vi idag, först Konditori , sen sandlådan!

7 reaktioner på ”Kanelbullensdag

  1. Åh, så gott. Tyvärr missade jag att det var kanelbullens dag igår så tänkte ta igen det idag genom att tina några av mina frysta bullar.

    Tycker också att bullarna blir mycket finare när man snurrar dem. Måste prova att ha i mandelmassa nästa gång jag bakar!

  2. Det blev färdigköpta bullar på jobbet, men turligt nog från ett bra kondis, så de var jättegoda!
    Fast nu när jag har en assistent börjar det dra ihop sig för att baka egna bullar. Måste testa ditt recept!
    Stort tack från fröken Dill

Kommentera