Smarriga Kanelbullar med Mandelmassa

Min nya ögonsten kitchen Aid har kommit! <3 Emmis & jag testkörde den direkt med en sats kanelbullar…. ååh så smidigt det är! Och väldigt gott med en nybakt kanelbulle och ett glas kall mjölk! Emmis gjorde sina bullar som hon skulle ha med till dagmamman imorgon! 😀 (Tror dock jag får smyga dit lite av de andra.. ) 😉

Bullarna blir väldigt saftiga med riven madelmassa i tycker jag!

Det här behöver du:
(ca 35-40 bullar)


Deg

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 krm salt
  • 2 krm malen kardemumma
  • 16 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör
6 tsk malen kanel
1½ dl socker
200 g mandelmassa

Pensling:
ägg
pärlsocker

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till smöret och värm till fingervarmt (37 grader). Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, sockret, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper kanten på bunken. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3. Rör ihop smör, socker och kanel till en smet. Ta upp degen ur skålen och knåd den smidig med resten av mjölet. Kavla ut degen till  rektangulära plattor (ca 30×40 cm). Bred ut fyllningen över degen. Riv över mandelmassan.
4. Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i bitar (ca 2 cm breda). Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt. Eller se bild hur jag skar & rullade dem.
5. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 minuter. Pensla bullarna med vispat ägg. Strö pärlsocker eller mandel över bullarna. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

Emmis kontrollerar så allt går rätt till…

Smidig & fin deg…

Smörkräm med kanel & riven mandelmassa…

Om man vill göra ”snurror” skärs degen på detta sätt…

… snurra och slå knut…

NJUUUT! 🙂