Smarriga Kanelbullar med Mandelmassa 10


Min nya ögonsten kitchen Aid har kommit! <3 Emmis & jag testkörde den direkt med en sats kanelbullar…. ååh så smidigt det är! Och väldigt gott med en nybakt kanelbulle och ett glas kall mjölk! Emmis gjorde sina bullar som hon skulle ha med till dagmamman imorgon! 😀 (Tror dock jag får smyga dit lite av de andra.. ) 😉

Bullarna blir väldigt saftiga med riven madelmassa i tycker jag!

Det här behöver du:
(ca 35-40 bullar)


Deg

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 krm salt
  • 2 krm malen kardemumma
  • 16 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör
6 tsk malen kanel
1½ dl socker
200 g mandelmassa

Pensling:
ägg
pärlsocker

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till smöret och värm till fingervarmt (37 grader). Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, sockret, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper kanten på bunken. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3. Rör ihop smör, socker och kanel till en smet. Ta upp degen ur skålen och knåd den smidig med resten av mjölet. Kavla ut degen till  rektangulära plattor (ca 30×40 cm). Bred ut fyllningen över degen. Riv över mandelmassan.
4. Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i bitar (ca 2 cm breda). Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt. Eller se bild hur jag skar & rullade dem.
5. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 minuter. Pensla bullarna med vispat ägg. Strö pärlsocker eller mandel över bullarna. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

Emmis kontrollerar så allt går rätt till…

Smidig & fin deg…

Smörkräm med kanel & riven mandelmassa…

Om man vill göra ”snurror” skärs degen på detta sätt…

… snurra och slå knut…

NJUUUT! 🙂



Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 tankar om “Smarriga Kanelbullar med Mandelmassa

  • Erika - Bakglädje

    Jag är osäker på om jag gillar mandelmassa i bullar, men har hört så gott om det så jag måste nog snart prova. Jag gillar ju både bullar och mandelmassa så kombinationen borde ju bli en vinnare. De ser i alla fall jättegoda ut.

  • Julia Heidmark

    Åh vad dessa bullar blev goda! Å de gick hem till alla jag bjöd dem på.. Jag fuskade och använde margarin faktiskt, men det sa jag ingenting om såklart och fick höra av nästan alla som åt dem ”ååååh vilka goda, vad mycket äkta smör det måste vara i dessa!” och liknande… Nästa gång blir det bannemej med riktigt smör för att få dem (om möjligt) ännu saftigare. Detta receptet sparas!

  • Sofia

    Bakade dessa idag eftersom jag tycker att alla bullrecept är så tråkiga. Likadana med en diff hit eller dit på en dl socker eller 50 gram smör och så kallar alla dom för ”de godaste bullarna”.
    De blev jätte fina och jag gjorde dom stora. Hade mandelspån på istället för pärlsocker (mest för att det var slut på pärlsockret i affärn). De jämfördes med finkonditori bullar av min kollega som test smakade.
    Imorgon bjuds de på jobb och till han jag dejtar, kanelbullens dag till ära.
    Tack för ett fint recept!

  • Mia

    Andra gången jag testar dessa nu och lika goda denna gång. Älskar mandelmassan som gör dom något saftigare. Dom lär gå åt fort, bäst att bjuda bort hastigt så jag slipper bullmage =)

  • Eva-Lena

    Dom är inte riktigt klara ännu men so far den absolut bästa och mest lättarbetade degen jag någonsin hittat..min kitchenaid och jag 🙂