Chiligryta på högrev med mörk choklad

  • 8 portioner
    1 kg högrev
    2 gula lökar
    8 vitlöksklyftor
    1 röd paprika
    ½ chipotle chili (kan ersättas med lite rökt paprikapulver om du vill ha en mildare smak)
    2 burkar svarta bönor (á 400 g)
    1 burk krossad tomat (á 400 g)
  • 1 öl (5 dl porter)
    3-4 msk tomatpuré
    1 msk spiskummin
    1 msk paprikapulver
    1 msk torkad oregano
    Kött- eller grönsaksfond/buljong
    Salt och peppar
  • 50 g mörkchoklad

    Serveringsförslag:
    Tortillachips
    Riven cheddarost
    Creme fraiche eller gräddfil (jag tar crème fraîche)
    Inlagd jalapeno
    Lime att pressa över
    Färsk koriander

Gör såhär:
Skär kött i bitar ( ca 2 * 2 cm), lök och paprika i små tärningar. Pressa eller finhacka vitlök. Hetta upp olja och stek köttet ordentligt tills den får färg. Vänd lök, paprika, vitlök och stek under omrörning i ca 4-5 min. Vänd i oregano, spiskummin, chipotle, paprikapulver, tomatpuré och stek under omrörning i några minuter. Häll över krossad tomat, öl, fond/buljong, vatten, salt och peppar. Låt koka under lock på svag värme i en gryta ca 4-5 h. Mot slutet låter du grytan koka utan lock ca 30 minuter så att vätskan kokar bort. Tillsätt den mörka chokladen och rör om. Nu har köttet förhoppningsvis blivit fint, mört och strimlar sig.

Servera tillsammans med smetana, doritos och en god sallad! Här åt vi med en melonsallad med fetaost och mynta!