Recension av köksknivar: vilken kockkniv är bäst?

Recension av köksknivar: vilken kockkniv är bäst?

Bild:      Unsplash

Att använda sig av riktigt bra knivar är a och o för en trivsam upplevelse i köket. Genom att använda proffsiga knivar av hög kvalité slipper du såga dig igenom råvarorna med risk för att skära dig, och kan istället enkelt och riskfritt förbereda maten på ett litet kick. Men vilken kockkniv är egentligen bäst? Nedan listas fem favoriter i olika prisklasser.

Global G-2

Denna kockkniv signeras det välkända märket Global. G-2 kan användas till det mesta i köket och faller därför inom kategorin för allroundknivar. Knivens blad är 20 cm långt och dess vikt ligger på 172 gram. Oavsett om du är en hobbykock eller professionell matfantast är Globan G-2 en bra investering. Värt att nämna är att jämförelsesajten testson.se har rankat kniven som vinnare av test för bästa kockkniv 2020.

Fiskars Functional Form

För dig som är ute efter en allroundkniv i en mer budgetvänlig prisklass är Functional Form från Fiskars ett bra val som ger ett högt värde för pengarna. Knivens blad är 20 cm långt och vikten är 103 gram. Bekvämt är det softgrip-handtag som ger en greppvänlig känsla i köket. Fiskars Functional Form går alldeles utmärkt att diska i diskmaskin. Slipa kniven emellanåt för att behålla en bra skärpa.

Chroma type 301, P18 20 cm

Den förmodligen snyggaste kockkniven på marknaden är Chroma type 301 från märket Porsche. Kniven är något mindre i modellen vilket gör att den passar perfekt för dig som föredrar en slimmad design. Kniven är tillverkad i japanskt stål vilket ger både en lyxig känsla och ett snyggt utseende. Du kan själv välja mellan blad på 20 cm eller 24 cm, något som är mycket fördelaktigt.

Bild: Unsplash

Fällkniven White Whale K

En smärre dyrgrip är Fällkniven White Whale K. Vill du investera i en riktigt bra allroundkniv är denna variant ett hett alternativ. Tack vare ett något kortare knivblad på 17,5 cm är White Whale K riktigt smidig att jobba med, där det sylvassa bladet praktiskt taket kommer skära igenom en cocktailtomat, om du skulle kasta den ovanifrån. Vill du lyxa till det ordentligt finns det möjlighet att få kniven ingraverad. Du kan läsa mer om knivens egenskaper på fallkniven.se.

Satake Professional Santoku 18 cm

Japanska Satake har i ett samarbete med svenska kockar tagit fram denna santokukniv för maximal balans, känsla och prestanda. Kniven har ett blad på 18 cm och är genomgående tillverkad i AUS8-stål. På så vis är den enkel att slipa, samt håller sig vass länge. Dess bolster är tillverkat av tåligt pakkaträ vilket gör kniven väl lämpad för flitig användning i köket, samt gör det trevlig att vila ögonen på.

Är du sugen på att läsa mer om vad du bör tänka på när du väljer kockkniv så har hemtrevligt.se en mycket läsvärd guide som ger dig en snabb introduktion till knivlära. Det ‘är viktigt att det passar just din dag till dag rutin i köket och vad du är bekväm med i handen.

Med det sagt önskas ett stort lycka till i köket!

nette
info@kardemummagumman.se
No Comments

Post A Comment