Balansen mellan livsstil och diet

Betalt samarbete med888poker.se

Balansen mellan livsstil och diet

I genomsnitt spenderar vi människor mer tid på att tänka på mat än på att faktiskt laga och äta mat. Flera gånger om dagen tänker vi på vad vi ska äta, när vi ska äta och vad som är bra eller inte. Det vimlar med dieter som ska hjälpa oss att gå ned och upp i vikt, och alla hävdar att de är de bästa för att bibehålla en hälsosam livsstil.

Dessa dieter och teorier har gett upphov till ett mindre krig om vad som är hälsosam mat. Vad de här teorierna däremot ofta glömmer bort att ta upp är att alla är olika.

( Källa: Unsplash)
Olika synsätt och dieter

Flera personer har utvecklat ett osunt förhållande till mat. Mat är bränslet som driver våra kroppar och ser till att vi orkar med dagarna, men någonstans på vägen har mat blivit en fiende. Hur mycket vi äter ska grunda sig i hur aktiva vi är. Det här gäller inte enbart hur mycket en person tränar utan också hur arbetssituationen ser ut. En person som spenderar flera timmar framför en dator, vare sig hen arbetar som professionell pokerspelare eller på ett kontor, har inte samma näringsbehov som en byggnadsarbetare som är ute på en byggarbetsplats varje dag, oavsett om de två har samma träningsregim. Hur mycket vi ska äta baseras även på ålder och kön.

Mängden mat är heller inte allt. Vad vi äter spelar en lika stor roll. För att kroppen ska fungera måste den få i sig alla viktiga näringsämnen och vitaminer som krävs för att organen ska fungera. Alla människor måste få i sig tillräckligt med protein, fett och kolhydrater. Däremot råder det delade meningar om vad som är bra protein, fett och kolhydrater. Det här har gett upphov till olika dieter där man helt utesluter eller enbart äter vissa råvaror. Tyvärr har det även kommit dieter som rent av är farliga och inte har några vetenskapliga belägg.

(Källa: Unsplash)
Extrema dieter och metoder

Det är inte enbart i kvällstidningarna som vi kan läsa om extrema dieter. Idrottsmän följer några av de striktaste, och ibland märkligaste, dieterna i världen. Bulkning, som är vanligt inom tyngdlyftning, boxning och brottning, är långt ifrån det konstigaste. En person som bulkar äter mer kalorier än vad som behövs för att kunna bygga upp muskler snabbt, men utan att lägga på sig fett. Det här är däremot något som görs i korta perioder och är inte tänkt som en långvarig diet.

Tennisspelaren Venus Williams har följt en vegansk råkostdiet sedan 2012. Det innebär att hon endast äter växtbaserade råvaror som inte har tillagats i högre temperaturer än 42 grader. Förespråkare av den här dieten hävdar att tillagad mat förlorar viktiga näringsämnen men näringsexperter är oeniga. Det finns flera fördelar med att äta råkost, men det finns också fördelar med att äta tillagade råvaror. En annan idrottsman som följer en otroligt strikt diet är den amerikanska fotbollsspelaren Tom Brady, som är den äldsta spelaren i fotbollsligan NFL. Han utesluter alla råvaror som inte är ekologiskt framtagna. Hans måltider består av 80 procent grönsaker och han äter inget som innehåller socker, rött kött, vitt mjöl, joderat salt, kaffe, koffein, alkohol, jäst och mjölk. Han utesluter samtidigt grönsaker som växer under jord och vissa frukter.

Alla atleter följer en strikt kostplan, även om de behöver inte vara extrema. Till och med idrottsmän som utövar mindre fysiska idrotter följer specifika dieter. Precisionskyttar, bågskyttar, snookerspelare m.fl. måste tänka på vad de äter för att de ska orka bibehålla koncentrationen i långa perioder. Samma sak gäller för esportare, som spenderar långa stunder framför en dator, och faktiskt också för professionella pokerspelare. Fel kost och brist på fysisk aktivitet leder till att den som spelar poker inte orkar koncentrera sig på omgångarna i Texas Hold’em, 7 Stud eller vilken variant av spelet det än är. De får en sämre syreupptagningsförmåga och riskerar att utveckla smärta i rygg, axlar och nacke. Pokerspelare som har som mål att spela i WSOP reser ofta mycket, vilket gör att de har svårare att följa en hälsosam livsstil och det blir ofta sena nätter och mat på restauranger. Snabbmat, godis, alkohol, läsk och energidrycker förknippas ofta med dator- och pokerspelande och har en dålig inverkan på kroppen och framför allt på levern. Levern är kroppen största organ och ska rena kroppen på gifter. En lever som inte fungerar rätt och som är fylld med ärrvävnad kan få allvarliga konsekvenser. Flera professionella spelare som har lång erfarenhet av både internetpoker och stora pokermästerskap har därför börjat att förespråka hur viktigt det är med kosten för att bibehålla en bra hälsa och en professionell pokerkarriär. Några av dessa är Daniel Negreanu, Andrew Lichtenberger och svenske Martin Jacobson.

Plocka ut det bästa

Bortser vi från extremdieter som maskmetoden, där personer frivilligt sväljer ägg från en binnikemask, eller tuggmetoden, där man tuggar maten tills den bli vätska och spottar ut resten, går det att hämta goda råd från olika metoder. Råa grönsaker och frukt är fyllda med vitaminer och viktiga näringsämnen som försvinner vid tillagning. De behöver heller inte enbart ätas i sallader eller var för sig utan det går alldeles utmärkt att göra juice på dem. Det är också bra att undvika dåligt socker eftersom det ökar blodsockret och påverkar kroppens PH-värde. Det rekommenderas samtidigt att man undviker halvfabrikat och väljer naturliga och ekologiska råvaror så gott det går.

Du behöver inte spela tennis, fotboll eller poker för att följa dessa kostråd. Du kan träna två till tre gånger i veckan på gymmet och följa 5:2-metoden eller paleo-metoden om du känner att det fungerar för dig. Alla människor är olika och där några kanske mår bättre av att äta mindre kolhydrater, mår andra sämre. Dieter ses ofta som snabba lösningar och kostrådgivare förespråkar hellre en hållbar och långvarig kosthållning. Det innebär att du hela tiden följer en hälsosam kostplan baserat på dina behov och efter hur din aktivitetsnivå ser ut, vilken kan variera vecka för vecka.

(Källa: Unsplash)
Oavsett vilka kostråd och dieter som tilltalar dig ska fokus alltid ligga på att må bra. Målet är att hålla kroppen frisk eftersom det kommer att ge resultat både på utsidan och insidan.