Cognacsprovning med Braastad 

Cognac? Kan det vara gott?! Nja har inte haft den bästa bilden av cognac men med hjälp av Masterblendern Richard Braastad och författaren Nathalie Dahlin Bengtsson (som för övrigt skrivit en bok om cognac ur ett kvinnligt perspektiv)  så vet jag iaf nu hur man får fram det bästa av cognac! Tro det eller ej men en bit choklad till en sipp av Braastad XO var en mycket angenäm upplevelse!

Familjen Braastad
År 1899 flyttade Sverre Braastad från Gjörvik, norr om Oslo, till England och Tyskland för att studera. Han var passionerat intresserad av cognac och var dessutom utbildad inom handel. Sverra Braastad kom till Cognac, där hans bror Halfdan redan arbetade på ett cognacshus. Sverre arbetade till en början för cognacs­huset Bisquit, men gifte sig så småningom med Edith Ruosseau. Edith var barnbarn till Médéric Tiffon, grundare av cognacshuset Tiffon, och år 1919 tog Sverre och Edith över driften av företaget. Släkten Braastad har stannat där sedan dess och idag är det i allra högsta grad ett av de få äkta cognacshus som existerar. De skördar sina egna dru­vor, destillerar, lagrar och buteljerar själva. Vi har nu fått en inbjudan till detta fina hus som vi måste se till att vi får tid att besöka!

Kvällens grymma meny stod Fredagskocken Mattias Larsson för:

  • Varmrökt laxröra med bränt fänkålsfrö samt råmarinerad fänkål
  • Chevre chaud med rosmarinstekt fikon
  • Helbakad rotselleri med krispig ostronskivling och lingonvinägrett
  • Oxtartar med rostade mandel, syrad lök och västerbottenostmajonnäs samt körvel och purjolöksaska
  • Rostad palsternackscreme med rökt fläsklägg och picklad morot
  • Parmaskinka med parmesanost, rökta oliver och kronärtskocka
  • ”Mjölkchokladcheesecake” med rostade hasselnötter, blåbärskompott och kola