Sockervadd i stora lass

Kidsen här hemma är helt sålda på sin sockervaddsmaskin. (Mindre kul att rengöra är den) 😉 Sist vi gjorde sockervadd började våra funderingar på vem som kommit på att man kan göra sockervadd samt när den moderna sockervaddsmaskinen uppfanns. Vi kom fram till att det var i slutet av 1800-talet (källa)som maskinen uppfanns och sen dess har hantverkssockervadden eliminerats nästan totalt. Istället väljer både företag och privatpersoner ofta att köpa en liten maskin (se på t.ex dessa snygga maskiner) som gör jobbet både enklare och snabbare.

Sockervadd består av socker och färgämnen, och det är enkelt att framställa, om man har rätt sorts maskin förstås. I mitten av maskinen häller man socker i en skål som värms upp, så att sockret övergår från kristallin till flytande form. När skålen roterar, tvingas det flytande sockret genom en rad ganska små hål. Så snart sockret kommer i kontakt med luften kyls det ned och blir poröst. Det får inte tid att kristallisera fullständigt igen utan bildar i stället de långa, välkända sockertrådarna. I byttan runt skålen med flytande socker samlas trådarna längs kanten. Om man sticker ned en pinne längs kanten, fastnar sockertrådarna på pinnen, och man har ett spunnet socker redo att ätas.

Vi har även testat att färga sockret innan vi gjort sockervadd. Häll upp socker i en plastpåse och blanda i lite pastafärg (karamellfärg funkar med). Blanda runt sockret i påsen tills all socker har fått en fin färg. Häll upp i en skål och låt det torka lite.