Risgrynsgröt med Finlandssvensk plommon & fruktsoppa

Risgrynsgröt med Finlandssvensk plommon & fruktsoppa

Denna fruktsoppa på torkad frukt och plommon har vi ätit till gröten varje jul sen jag var liten. älskar den! Försöker göra så många rätter som jag kommer ihåg för mina barn så arvet och recepten vandrar vidare… 🙂

image

Fruktsoppa:

 • 200 torkad blandfrukt
 • 100 g torkade plommon
 • 1½ liter vatten
 • 1 dl socker
 • 2 msk potatismjöl

 

Gör så här:

Skölj frukten och låt den ligga i blöt i 1½ liter vatten cirka 2 timmar.
Tillsätt socker och koka sedan frukten mjuk i samma vatten. Man kan mosa frukten när den kokat klart om man önskar. (Eller vispa  med visp). Red av soppan med potatismjölet. Serveras kall till varm risgrynsgröt.

nette
info@kardemummagumman.se
2 Comments
 • Anette
  Posted at 10:45h, 18 december Svara

  Hej! Min sambos föräldrar kommer från Närpes och Töjby i Finland så jag har också ätit fruktsoppa på julen fast med grädde. Sambons mamma kallar det swiskonsoppa. Ganska gott men ingen jättefavorit 😉

 • Ulla M Holm
  Posted at 09:51h, 23 december Svara

  Tack för påminnelsen! Har inte gjort den på några år fastän den blev min mans favorit. Min mor kom från Molpe o jag från Vasa. Hon tog liiite sirap istf socker, det är ju sött med frukten. Hade även i russin och en kanelstång i koket, inte bara i gröten. Pressade lite citronsaft o rörde ut i den kalla gröten.

Post A Comment