17 dec Risgrynsgröt med Finlandssvensk plommon & fruktsoppa
Posted at 22:42h
in Desserter, Fest & Kalas, Frukost, Glasser & krämer, Pasta, Potatis & Ris
2 Comments
Denna fruktsoppa på torkad frukt och plommon har vi ätit till gröten varje jul sen jag var liten. älskar den! Försöker göra så många rätter som jag kommer ihåg för mina barn så arvet och recepten vandrar vidare… 🙂
Fruktsoppa:
- 200 torkad blandfrukt
- 100 g torkade plommon
- 1½ liter vatten
- 1 dl socker
- 2 msk potatismjöl
Gör så här:
Skölj frukten och låt den ligga i blöt i 1½ liter vatten cirka 2 timmar.
Tillsätt socker och koka sedan frukten mjuk i samma vatten. Man kan mosa frukten när den kokat klart om man önskar. (Eller vispa med visp). Red av soppan med potatismjölet. Serveras kall till varm risgrynsgröt.
Anette
Posted at 10:45h, 18 decemberHej! Min sambos föräldrar kommer från Närpes och Töjby i Finland så jag har också ätit fruktsoppa på julen fast med grädde. Sambons mamma kallar det swiskonsoppa. Ganska gott men ingen jättefavorit 😉
Ulla M Holm
Posted at 09:51h, 23 decemberTack för påminnelsen! Har inte gjort den på några år fastän den blev min mans favorit. Min mor kom från Molpe o jag från Vasa. Hon tog liiite sirap istf socker, det är ju sött med frukten. Hade även i russin och en kanelstång i koket, inte bara i gröten. Pressade lite citronsaft o rörde ut i den kalla gröten.