Baileys jubileums-Cupcake

Baileys firar 40 år med Jubileumsdrink & Cupcakes! Baileys historia börjar år 1970 då David Dand, dåvarande chef för dryckesföretaget Gillbeys Irland, blandade irländsk whiskey och grädde med choklad, socker och vanilj. Han hade problem med att hitta en perfekt blandning mellan whisky och grädde då ingredienserna skar sig. Det var inte förrän efter 4 år då David träffade en expert på glasstillverkning som David och hans team lyckades skapa den perfekt blandningen. Experten tipsade David om en teknik glassindustrin använde sig av för att förhindra problemet. Det var ett tips som innebar en framtida succé.  

I Sverige är Baileys idag den mest populära gräddlikören som säljs på Systembolaget och ligger på en 34:e plats över Systembolagets 100 mest sålda spritprodukter år 2013. Varje år säljs 82 miljoner flaskor i totalt 180 länder världen över. I Sverige finns Baileys i smakerna Original Irish Cream, Hazelnut, Coffee och Chocolat Luxe. Vem gillar inte Baileys?! 🙂

image

Recept kommer från Cupcake Stockholm.

Karamellmuffins

 • 100g smör
 • ca 2dl olja
 • 4 ägg
 • ca 5 dl socker
 • En karamellsats
 • ca 6,5 dl mjöl
 • 1/2msk salt
 • 1/2 msk bakpulver
 • ca 2 dl filmjölk

Vispa smör, olja, ägg och socker. Tillsätt karamellsatsen. Vispa mjöl, salt och bakpulver med en ballongvisp och tillsätt till smeten.
Slutligen vispa ner filmjölken.

Karamell

 • ca 4 dl socker
 • 0,25 l vispgrädde

Häll sockret i en kastrull och karamellisera sockret tills den är brun (rör inte runt i kastrullen). Efter sockret är karamelliserad tillsätt
försiktigt vispgrädden. Ta ner temperaturen och rör runt.

Frosting

 • 200 gr smör
 • 3-­4 dl florsocker
 • 2-­3 msk Baileys

Vispa smöret och häll lite florsocker i taget. Smaksätt med Baileys.

image