Luftiga Morotsfrallor

Vad gör man en regnig söndag i Högdalen?Bakar såklart! Luftiga morotsfrallor som är svåra att motstå… och självklart ska de bakas i ballerinakläder!

image

 

 

  • 5 dl vatten
  • 1 dl olja
  • 4 dl rivna morötter
  • 50 g jäst
  • ½ dl ljus sirap
  • 3 dl havregryn
  • 3 dl dinkelmjöl
  • ca 8-10 dl vetemjöl (Använde manitoba cream)
  • salt

Gör såhär:

Smula ner jästen i en stor bunke. Jag använde köksmaskinen med degblandaren. Degen ska arbetas ganska länge så en maskin är att föredra. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. blanda ner sirap, olja och salt. Rör ner rivna morötter, havregrynen och dinkelmjölet. Rör sist ner vetemjölet pö om pö, kan behövas mer beroende på vätskan från morötterna. Låt arbeta ihop till en fast deg tills den släpper kanterna på bunken. Låt jäsa under duk till dubbelstorlek ca 30 min. Kavla ut på mjölat bakbord och ta ut rundlar med en lagom form, i mitt fall en efterrätts skål! (Så får alla samma jämna form) Pudra med lite vetemjöl och låt jäsa på plåt under bakduk ca 20 min. Ugn 220 grader ca 10 minuter! Låt bröden svalna under bakduk.

Hade med min prima ballerina som håller i trådarna!

wpid-img_20140622_114943.jpg

Provsmak!

image

image

Runda jämna fina!

image

image

image