Skaldjurspaj

pajj

Pajdeg

 • 2 dl vetemjöl
 • 1 dl vetemjöl med fullkorn
 • 0,5 tsk salt
 • 150 gram smör
 • 2 msk vatten

Fyllning

 • 1 st purjolök
 • 1 msk smör
 • 2 dl crème fraiche
 • 0,5 dl vitt vin, torrt
 • 4 st ägg
 • 200 gram kräftstjärtar
 • 200 gram räkor, skalade
 • 100 gram rökt lax
 • 3 msk dill
 • salt och peppar

Montera fast grovvispen och lägg i mjöl och smör skuret i bitar. Tillsätt salt och kör några sekunder så att det blir smuligt. Tillsätt det kalla vattnet och kör tills degen nätt och jämt gått ihop. Lägg degen i en plastpåse i kylskåpet och låt den ligga i minst 30 minuter.

bosch

Sätt ugnen på 200°. Smöra en hög pajform, gärna med löstagbar botten. Kavla ut degen och klä formen. Lägg gärna aluminiumfolie över kanterna eftersom degen annars har en tendens att kasa ner. Förgrädda i 10 minuter.

Strimla purjolöken och fräs i smör.

Montera vispen på köksmaskinen  och vispa samman crème fraiche, vin och ägg. Skär den rökta laxen i fina strimlor. Hacka kräftstjärtar och räkor i lite mindre bitar och rör ner i fyllningen tillsammans med purjolöken. Hacka dill och vänd ner den. Smaka av med salt och peppar.

Fyll pajen. Grädda ca 35 minuter eller till dess fyllningen stannat. Servera pajen med en fräsch sallad.

skaldjurspaj