Semper, vad hände med “No Junk”?!

Semper, vad hände med “No Junk”?!

Semper har mörkat med varför de drog tillbaka vissa produkter från marknaden där de hänvisade till att det finns små spår av mögel, vilket visade sig istället innehålla gifterna Aflatoxin som är starkt cancerframkallande och kan skada levern och Ochratoxin, man ville inte oroa förlädrarna!!! Vilket argument när man själv inte hållit sig till reglerna!

I tron om att man ger sina barn det bästa lagar man kanske maten hemma med omsorg för att behålla vitaminer och undvika gifter, men även att man litar på ett stark varumärke som semper att de också ser till ditt barn bästa!

Artiklen i Aftonbladet hittar ni HÄR!

Nu har Småfolk Fruity Stix Banan och Dadel samt Småfolk Oat
Stix/Oaty Stix Äpple och Hallon kallats tillbaka, men tidigare i våras drogs även välling och gröt in av samma anledning.

KRAVMÄRKT OCH “NO JUNK” I ALL ÄRA, men vad gör väl alla dessa lugnande märkningar när de egentligen inte betyder ETT DUGG!

nette
info@kardemummagumman.se
1 Comment
 • Semper Barnmat
  Posted at 09:43h, 15 november Svara

  Hej,
  Jag förstår om informationen om våra återkallade produkter oroat dig och jag är ledsen om den varit missvisande, det har aldrig varit vår avsikt. Det har aldrig heller varit vår avsikt att dölja något.

  I en av de kontroller som görs på våra produkter fick vi en signal om att två av våra produkter kunde ha för höga halter av Aflatoxin B1 och Ochratoxin A för att godkännas som barnmat. Vi återkallade genast dessa produkter och fram tills att vi kan säkra leveranserna, kommer vi inte att sälja produkterna.

  Vi har inte har tillsatt några ämnen i produkten. I torra livsmedel som bär och spannmål kan mögelsvamp växa till sig för att sedan bilda mögelgifter. Det handlar alltså om ämnen som uppstår ur en naturlig process och inte om några tillsatser. Om man besprutar grödorna kan detta undvikas. Konserveringsmedel i livsmedlet hjälper också till.

  Men varken besprutning eller användning av konserveringsmedel är metoder som vi på Semper vill eller får använda till vår barnmat.

  Gränserna för mögelämnen i färdig barnmat är mycket låga för att du som förälder inte ska behöva oroa dig. Om du till exempel köper vanliga dadlar, russin, jordgubbar eller havreprodukter i affären kan dessa innehålla mycket högre halter av dessa mögelämnen än de indragna produkterna. Detta beror på att gränsvärdena är olika på barnmat och annan mat.

  Du undrar också hur dessa produkter kan vara KRAV-märkta. Så här skriver KRAV på sin Facebook-sida: “Det här är en produktsäkerhetsfråga som Semper hanterar enligt svensk livsmedelslagstiftning. Dessa mögelgifter kan finnas på vilka produkter som helst och det är därför viktigt att det görs kontroller av företagen själva och av Livsmedelsverket. Det KRAV arbetar med är att minska en annan sorts gifter, det vill säga användningen av kemiska bekämpningsmedel i jordbruket. Mögelgifter bildas helt enkelt när mat möglar, det är inget som tillförs eller används vare sig i ekologisk eller konventionell produktion.”

  Hoppas att du har fått svar på dina frågor. Och tveka inte att kontakta oss om du har fler funderingar.
  Mvh,
  Vesna Lindkvist
  Digital manager på Semper

Post A Comment