Crema Catalana , Spansk Krämig Dessert

Här kommer receptet på Crema Catalana som vi hade vid vår Tapas Buffé! Koncistensen påminner om Cremé Brulée men smakar annorlunda. Den är väldigt krämig med smak av kanel, vanilj och citroner, och med en  krispig karamelliserad yta!

Det här behöver du: (4 pers)

 • 5 dl vispgrädde
 • ½ dl mjölk
  ½ dl socker
  4 st äggulor
  5-6 tsk potatismjöl
 • rivet skal av ½ citron
 • ½  kanelstång (eller lite kanelkrydda)
  ½ st vaniljstång (eller vaniljpulver)

Socker till karamellisering.

Gör såhär:

Tvätta citronen noga. Riv skalet av ½. Öppna vaniljstången med kniv och skrapa ur vaniljfröna.

Häll upp vispgrädden och socker i en kastrull. Tillsätt citron, kanelstångsbiten, vaniljfrön samt vaniljstångsresterna. Låt alltsammans koka upp. Sänk värmen och låt mjölken dra cirka 10 minuter.

Lös upp potatismjöl i mjölken. Vispa ner äggulorna.
Plocka upp kanelen och vaniljstången från kastrullen. Värm försiktig upp den smaksatta grädden. Tillsätt äggsmeten under ständig omrörning, OBS FÅR INTE KOKA eller ens bubbla upp! Fortsätt värma krämen tills den blir tjock och smidig under ständig omrörning, cirka 7-8 min.
Ta av kastrullen från spisen och häll upp i fyra portionsskålar. Ställ portionsskålarna i kylskåpet.

Vid servering kan  socker strös ovanpå oavsett om den ska  karamelliseras eller inte. Om ytan ska karamelliseras så bränn det med gasbrännaren eller högst upp i ugnen på grillfunktion!

En färdig kräm som jag ställer i kylskåp under natten…

Körsbärssirapen Amarena Premium är en väldigt nyttig och god nyhet som finns att köpa hos Ninas Mat. Här använde jag den att ringla ovanpå den klara desserten och toppa med en biggarå…


Krämigt och gott, detta var enkelt att göra så det rekomenderar jag er att testa som gillar friska men ändå söta desserter!