17 feb Kalljästa Briocher med Lemoncurd
Oemotståndligt gott frukostbröd!!! Baka på kvällen, ställ in i kylskåp och grädda på morgonen… Har ni inte testat detta ska ni absolut göra det!
Briocher ett fransk brytbröd, här åt jag dem med florsocker, rivet citronskal & lemoncurd.
Det här behöver du:
- 4 ägg
- 25 g jäst
- ½ tsk salt
- ½ dl socker
- 7 dl vetemjöl
- 250 g smör i bitar
- smör till formarna
- 1 ägg till pensling
- flingsalt, florsocker & citronskal
Gör såhär:
Lägg alla ingredienser utom smöret i köksassistentens degblandarbunke. Kör i gång blandaren och lägg i lite smör åt gången. Låt smöret gå in i degen innan du lägger i mer.
Kör blandaren ordentligt så att degen blir jämn och blank. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylen. Jäs degen i ca 12 timmar.
Lägg degen på mjölat bakbord. Skär bort cirka 1/6 av degen och rulla resten av degen till en rulle. Dela rullen i 12 bitar och forma dem till bollar.
Lägg bollarna i smorda formar. Gör en fördjupning i varje bulle med tummen. Rulla den sparade degbiten till en längd. Dela rullen i 12 bitar och forma dem till småbollar. Tryck ner dem i fördjupningarna.
Jäs utan bakduk cirka 1 timme .Pensla briocherna med uppvispat ägg och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen 225 grader 10–15 minuter. Om du vill ha rivet citronskal och florsocker på: Låt briocherna svalna, strö sedan över skal och pudra briocherna. (Org recept Coop)
Färdig deg redo att vila i kylskåp.
Rulla till bollar, lägg i muffinsform, jäs 1 h.
Klara att avnjutas, muuums!
Bakverk och Fikastunder..
Posted at 11:10h, 17 februariFrukost är det bästa som finns..nästan 🙂 Vad lyxigt med nybakt då!
Hanna
Posted at 11:46h, 17 februariGud sa gott! Jag alskar bade briocher och lemoncurd, men har inte bakat briocher annu. Ska testa ditt recept!
Malin
Posted at 16:11h, 17 februariJösses vad smarrigt det såg ut! 😀
sonja
Posted at 16:23h, 17 februarimåste ta sej i kragen å pröva på dom där bullarna ,ser så mumsiga ut
gronkis
Posted at 16:38h, 17 februariÅåååh så gott!!
Linda - Cupcakefluffan
Posted at 21:57h, 17 februariser supersmarrigt ut
Foodelicious.se
Posted at 11:23h, 18 februariHar faktiskt aldrig testat detta så det får man absolut prova vid tillfälle. Ser ju väldigt gott ut!
Mårtenssons kök
Posted at 18:37h, 20 februariVi gillar kalljäst skarpt och detta har vi inte provat någon gång, men det ska det snabbt rådas bot på:) Lemon curd är ju hur gott som helst!
Sandra drömkaka
Posted at 19:30h, 25 februariOh vad gott! Briocher och lemon curd, det passar fantastiskt bra ihop 🙂
Marlene
Posted at 13:24h, 13 majHej! Jag undrar en sak angående receptet: ska man blanda färsk jäst med övriga ingredienser utan att lösa upp den i vatten först. Man smular bara ner den med mjöl, ägg mm och blandar allt i assistensen? De verkar väldigt goda dessa briocher och jag skulle vilja testa. Blev lite fundersam bara… Hälsningar Marlene
kardemumma Gumman
Posted at 13:29h, 13 majMarlene: det stämmer! Så gjorde jag (så var det i receptet) och bröd blev det! 😀 Men jag hade samma fundering innan jag satte igång kan jag säga.. 😉
Marlene
Posted at 13:49h, 13 majTack, då ska jag prova att baka dessa. De verkar så otroligt goda!
Pingback:Vacation « Kardemumma Gumman
Posted at 21:49h, 29 juni[…] in på Kungsörnens sida Frukostfrallor och lägga en liten röst (”gilla”) på mina Kalljästa briocher med lemoncurd! Tack på förhand till er alla som tänker göra […]